Društvo

"Zdravstveni radnici bez izuzetka da daju primjer građanima"

Autor mondo.me

Zdravstveni radnici, bez izuzetka, moraju da daju primjer građanima i u potpunosti poštuju sve mjere prevencije širenja koronavirusa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je razgovarao sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koje je upoznao sa aktivnostima Ministarstva i Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, a koje su, kako je kazao, isključivo usmjerene na očuvanje zdravlja i života crnogorskih građana.

„U situaciji pojačanog epidemiološkog rizika sa kojom se trenutno suočava i Crna Gora i Evropa i cijeli svijet, najveća odgovornost je na zdravstvenim radnicima, koji bez izuzetka moraju dati primjer građanima i u potpunosti poštovati sve mjere zaštite, od nošenja zaštitne opreme do fizičke distance i lične higijene“, rekao je Hrapović.

Kako je naveo, osnovna i jedina obaveza zdravstvenih profesionalaca je zdravlje građana i ono je u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema.

On je poručio da se zbog toga ne smije dozvoliti ni jedan pokušaj kršenja mjera prevencije širenja virusa, koji se, kako je naveo, širi toliko brzo i lako, pa u odnosu na prvu fazu pandemije, već ima znatno veći broj inficiranih.

„Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se jedan organizovan zdravstveni sistem kao što je naš pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca“, istakao je Hrapović.

On je kazao da je neprihvatljivo i neetički podržati ponašanje koje je prijetnja po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance, ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste.

„Zato je neophodno da direktori svih zdravstvenih ustanova konstantno upućuju apele građanima da poštuju propisane mjere i preporuke struke, da bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove, da što više koriste e-servise i telefonsku komunikaciju sa ljekarima i da se striktno pridržavaju mjera prevencije“, naveo je Hrapović.

On je rekao da je posebno važno da rukovodioci zdravstvenih ustanova povećaju nivo kontrole rada u ustanovama kojima rukovode, kako bi se izbjegle situacije koje predstavljaju i najmanji rizik za širenje infekcije.

Hrapović je naglasio da se striktno moraju poštovati smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj zdravstvenoj ustanovi i primjenjivati sve zakonom definisane mjere.