Društvo

Pokrenuta inicijativa za zaustavljanje dalje devastacije rijeke Zete

Autor Miljana Dašić

Rijeka Zeta, krvotok tri opštine, prelijep je i nesvakidašnji ekosistem koji, osim privrednih, krije i brojne turističke potencijale. Međutim, zagađenje rijeke prijeti da uništi ovaj prirodni resurs, a trenutni stepen zaštite nedovoljan je da to zaustavi

Izvor: Privatna arhiva/Milovan Marković

Ekološki pokret "Ozon" i WWF Adria pokrenuli su prošle godine građansku inicijativu "Za zelenu Zetu", čiji je prvobitni cilj bio Zahtjev za izradu studije zaštite voda Gornje Zete, koji je upućen lokalnoj upravi Opštine Nikšić kako bi se ovo područje stavilo pod odgovarajući vid zaštite, a koju su mještani Pipera nedavno oživjeli.

Izvor: Privatna arhiva/Milovan Marković

Devastacija Zete traje godinama, a problemi koji ugrožavaju ovaj prirodni resurs zahtijevaju odgovorniji pristup nadležnih institucija po pitanju zaštite ove rijeke.

"Devastacija Zete i loše stanje u kojem se nalazi posljedica je lošeg upravljanja i neodgovornog odnosa donosilaca odluka. Ova prelijepa rijeka zbog toga je ugrožena duž cijelog svog toka", kaže za MONDO Milovan Marković iz Ekološkog pokreta "Ozon".

Glavni zagađivači, ističe on, nalaze se u Opštini Nikšić, a riječ je o brojnim deponijama, željezari Toščelik i mnogim privatnim firmama.

"Da paradoks bude veći, na području Opštine Danilovgrad, koja je Zetu proglasila parkom prirode, ekocidi su svakodnevnica. Samo na tom potezu vodotoka identifikovan je zabrinjavajuće velik broj zagađivača: farmi svinja, farmi kokošaka, kamenoreznica, mljekara... Lokalna samouprava Danilovgrada od dana proglašenja Zete za park prirode nije preduzela ni jedan vidljiv korak koji bi u skorijem periodu mogao dati neke rezultate", kaže Marković.

On ukazuje da situacija nije bolja ni u Podgorici, gdje je Zeta takođe proglašena parkom prirode, ali se ovaj stepen zaštite ignoriše, brojni infrastrukturni projekti realizuju se neplanski, dok nadležne inspekcije ne reaguju na prijavljivanje ovih problema.

Ipak, da pritisak na nadležne organe može imati efekta, pokazala je sanacija kupališta u Rogamima, gdje je nakon reagovanja ekoloških aktivista, očišćen građavinski otpad ispod nedavno završenog vijadukta.

Izvor: Privatna arhiva/Milovan Marković

"Nas je konkretno devastacija plaže Kolovrat na Vranjskim njivama motivisala da se okupimo oko ove inicijative. Prvo smo pokrenuli online peticiju, koja je naišla na veliki odziv građana, koji su je potpisali. Plaža je tako očišćena od građevinskog otpada, svega par dana nakon što smo mi najavili konkretne korake", ističe Marković.

Sadašnji prioriteti ove inicijative tiču se konkretizacije i usaglašavanja predloga sa mještanima, odnosno načina za uređenje i opremanje plaže Kolovrat. Takođe, u planu je i izrada studije zaštite Gornje Zete, kako bi se uticalo na to da i Opština Nikšić proglasi gornji tok parkom prirode.

Izvor: Privatna arhiva/Milovan Marković

Kako najavljuje Marković, članovi inicijative "Za zelenu Zetu" ubrzo će Glavnom gradu uputiti predloge koji se tiču uređenja kupališta Kolovrat, a biće nastavljeno i prikupljanje potpisa za pokretanje postupka za proglašenje gornjeg toka rijeke Zete parkom prirode koje je prošle godine započeo Ekološki pokret "Ozon".

"Za 12. jul je bio u planu i "Big jump" - događaj koji ima za cilj da nas podsjeti na važnost rijeka. Ali, zbog aktuelne situacije sa COVID-19, proslava Evropskog dana plivanja u rijekama će najvjerovatnije biti odložena", kaže naš sagovornik.

Marković ističe da se i građani mogu priključiti aktivnostima ove inicijative kroz konkretne predloge i ideje.

"Takođe, uvijek su dobro došli da nam se pridruže na terenu kada realizujemo neku akciju. Ali, i sami mogu inicirati aktivnosti koje su u cilju zaštite ovog prirodnog bogatstva - Zete. U tom slučaju mogu očekivati svaki vid logističke pomoći", objašnjava on.