Društvo

Sjutra druga međunarodna konferencija „Zeleni dani – Redefinisanje razvoja“

Autor mondo.me

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore i Privrednom komorom Crne Gore organizuje drugu po redu međunarodnu konferenciju – „Zeleni dani – Redefinisanje razvoja“- koja će se održati kroz seriju virtuelnih razgovora 29. i 30. juna 2020.

Izvor: PROMO/Digitalizuj.me

Kako se konferencija ove godine dešava u jeku globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom virusa korona - biće u potpunosti organizovana online.

U ime organizatora, konferenciju će uvodnim obraćanjem otvoriti potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu Mirjana Špoljarić Eger i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović. 

Uvodno izlaganje na virtuelnoj konferenciji, na temu cirkularne ekonomije kao novog modela razvoja i resursnoj efikasnosti, imaće dr Janez Potočnik, kopredsjedavajući Međunarodne ekspertske grupe za resurse UN i bivši evropski komesar za životnu sredinu.

Oba dana, konferencija će početi u 10 sati, a kroz 4 sesije govoriće se o ključnim temama današnjice, sa posebnim osvrtom na održivi rast i razvoj, zelene inovacije, oporavak turizma nakon krize izazvane virusom korona i cirkularnu ekonomiju. 

Moderatorka prve sesije, koja će se baviti prednostima cirkularne ekonomije, je izvršna direktorica Cirkularnih promjena i predsjedavajuća Evropske platforme za aktere cirkularne ekonomije Ladeja Godina Košir, a panelisti su međunarodni stručnjaci iz Grčke, Velike Britanije i Slovenije -  George Tavoularis, ekspert za sisteme upravljanja otpadom, Dejan Mitrović, izvršni direktor Departman 22 i Darja Figelj, izvršna direktorica Interseroh-a. Uvodnu prezentaciju održaće finski stručnjak Juri Arponen - viši specijalista za cirkularnu ekonomiju u kompaniji ,,Sitra’’.

Nakon svake sesije, registrovani učesnici konferencije imaće priliku da postavljaju pitanja govornicima i panelistima. Registracija je besplatna preko zvaničnog sajta konferencije www.greendays.me, a prisustvo događaju će registrovanima, osim opcije postavljanja pitanja, omogućiti i simultani prevod. Događaj će se prenositi uživo na zvaničnim stranicama konferencije na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube, ali će opcije prevoda i komunikacije sa govornicima biti omogućene samo registrovanim učesnicima.

Prije početka druge sesije, uvodno izlaganje imaće Ana Trbović, članica Upravljačkog odbora Evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju, dok će tokom druge sesije moderator biti Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke u Srbiji. Panelisti tokom ove sesije su NJ.E. Alison Kemp, ambasadorka Nj.V. Kraljice Elizabete II u Crnoj Gori, Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore i Viktor Simončić, nezavisni ekolog. Tokom ove sesije biće riječi o inovacijama za budućnost, te kako se prilagoti novoj realnosti podstičući inovacije i digitalizaciju ekonomije.

Pradip Kurukulasurija, izvršni koordinator i direktor sektora Globalnog finansiranje za životnu sredinu UNDP-a, održaće uvodnu prezentaciju drugog dana konferencije na panelu posvećenom klimatskim promjenama. Moderator ove sesije, diplomata Goran Svilanović će sa panelisitma - Ivanom Vojinović, generalnom direktoricom za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, Nikolom Vujovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i Hermanom Špicom, šefom Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori - razmatrati ambiciozne klimatske ciljeve za period do 2030. godine.

Poslednju sesiju konferencije, u svojstvu uvodničara otvoriće Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, dok će svi zainteresovani imati priliku da čuju  Matijasa Bejera, iz njemačke konsultantske kuće Mascontur GmBH, Dušana Lukiča, lidera projekta Nova mobilnost  iz kompanije Porsche Slovenija i Alesandru Priante iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Moderatorka,  ove sesije je Ana Marković, šefica Kancelarije za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Opštini Budva, a tema je turizam nakon 2020. godine, i njegov dugoročni oporavak.

Za kraj konferencije, okupljeni će imati priliku da čuju kreativnu poruku Antonija Pušića poznatijeg kao Rambo Amadeus, rok muzičara, kantautora i velikog pobornika zaštite životne sredine.

Događaj Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja organizuju se u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio je ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020".