Društvo

Sjutra konkurs za upis na prvu godinu osnovnih studija

Autor mondo.me Izvor MINA

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) raspisaće sjutra konkurs za upis 3.506 studenta u prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2020/2021. godinu, koji se finansiraju iz budžeta.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica najavio je da će konkurs biti objavljen u dnevnim listovima koji izlaze u Crnoj Gori i na zvaničnom sajtu Univerziteta na adresi www.ucg.ac.me.

On je kazao da je konkursom predviđeno 3.506 mjesta na 19 fakulteta UCG, na kojima će studenti moći da odaberu jedan od 64 studijska programa.

“Zbog aktuelne situacije i primjene mjera prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa, u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja i preporukama Instituta za javno zdravlje, UCG organizuje isključivo elektronsko prijavljivanje na konkurs, uz obavezu slanja originalnih dokumenata isključivo putem pošte”, naveo je Bjelica.

On je rekao da će se prijave na konkurs, elektronskim putem, podnositi od 30. juna do 2. jula ove godine, do 16 sati, kada će sistem biti zatvoren.

U tekstu konkursa, kako je dodao, biće detaljno objašnjen postupak elektronskog prijavljivanja uz neophodnu dokumentaciju.

Iz UCG su kazali da se testovi iz dva predmeta, koji su značajni za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit, polažu 4. jula ove godine.

“Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se prema rasporedu koji će biti istaknut na oglasnim tablama univerzitetskih jedinica, od 6. do 8. jula ove godine”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se prijemni ispiti organizuju za upis na studijske programe - Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

“Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 16. julom ove godine, prema rasporedu organizacionih jedinica”, zaključuje se u saopštenju.