Društvo

Još 2,3 miliona ide na zaštitnu opremu, kupuju milione maski i rukavica

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Vlada se odlučila na hitnu nabavku zaštitne medicinske orpeme u vrijednosti od 2,3 miliona eura, a za taj novac trebalo bi da se kupi između ostalog 2,4 miliona maski i oko 3,6 miliona rukavica, stoji u informaciji koja koja je bila na dašanjoj sjednici, pišu Vijesti.

Izvor: Tanjug, Ross D. Franklin/AP

"S obzirom na epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od infekcije COVID-19 u svijetu i ponovnog otvaranja granica naše zemlje, povećao se rizik od importacije i širenja ove infekcije u Crnoj Gori. S tim u vezi, u cilju adekvatnog odgovora na nove moguće slučajeve obolijevanja, dat je nalog svim zdravstvenim ustanovama da sprovode sve preporučene mjere prevencije i suzbijanja protiv infekcije COVID-19," navodi se u Informaciji.

Dodaje se da je neophodno je da svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama nose preporučenu ličnu zaštitnu opremu, da pacijenti obavezno nose maske, da se prilikom ulaska pacijenata u zdravstvenu ustanovu obezbijedi dezinfekcija ruku.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, imajući to u vidu, na sjednici 19. juna usvojilo informaciju Apoteka Crne Gore „Montefarm“ o potrebama zdravstvenog sistema za zaštitnom medicinskom opremom do kraja 2020.godine.

Osnovni parametri korišteni za utvrđivanje toga su količine zaštitne opreme koje su isporučene iz skladišta “Montefarma” u periodu od 5. juna kao i stanje zaštitne medicinske opreme na isti taj dan.

Na osnovu količina na zalihama i procjene potrebnih količina do kraja godine, ocijenjeno je da je neophodno pokrenuti hitni postupak javne nabavke: zaštitnih hiruških maski, zaštitnih nitrilnih rukavica, hiruških rukavica, hiruških kapa, hiruških kaljača i zaštitnih jednokratnih mantila.

Takođe, ocijenjeno je da je količina zaliha zaštitnih maski sa filterom N95, zaštitnih odijela, zaštitnih naočara i zaštitnih vizira dovoljna za potrebe zdravstvenog sistema do kraja tekuće godine.