Društvo

Zeković: Situacije u opštinama djelovale kao pobuna protiv Crne Gore

Autor mondo.me Izvor MINA

Situacije u opštinama djelovale su sinoć kao pobuna protiv Crne Gore, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković, navodeći da primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati.

Izvor: Screenshot/Youtube/Vijestionline

“Dosta vas na društvenim mrežama je iskazalo interesovanje prema Savjetu za građansku kontrolu rada policije i za moj stav o dešavanjima u nekoliko crnogorskih opština u kontekstu postupanja policije”, kazao je Zeković.

Kako je naveo, u nekim slučajevima to je bio i pritisak “pa mogu poručiti da neću pristati na instrumentalizaciju i manipulaciju bilo koje vrste”.

“U mom slučaju, kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i sloboda, standard ponašanja i pristupa je uvijek isti, bez obzira na situaciju jer su ljudska prava nedjeljiva i sva jednako važna. Oni koji me najviše prozivaju i pljuju često imaju problem baš sa tim", kazao je Zeković.

To, kako je kazao, govori da nema fer i objektivnog odnosa, ni ljudskog pristupa.

"Nego uglavnom ogoljeni interesi, koje se iskazuju na njima svojstven način”, rekao je Zeković.

On je kazao da podržava i da treba zaštititi legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako, kako je rekao, ugrožava interes bezbjednosti građanina i države, i njena reputacija.

“Situacije po opštinama djelovale su kao pobuna protiv države Crne Gore. Primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati. Zavaravaju se svi oni koji misle da se crnogorska Policija treba povući u odnosu na "spontano događanje naroda", rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, policija je, u svim tim legitimnim operacijama, dužna da ne primjenjuje neproporcionalnu silu - već kada prestane aktivan otpor, prestaje i represija.

“Kada se savlada otpor, uz nužno srazmjernu silu, prestaje dalja upotreba bilo koje prinude. Policijske aktivnosti su bile u skladu sa okolnostima i propisima a policijski službenici koji su kompromitovali policijske aktivnosti trebaju biti prepoznati i sankcionisani”, kazao je Zeković.

On je naveo da će Savjet za građansku kontrolu rada policije dosljedno nastaviti da štiti prava svih građana uz napomenu da ima zakonsku, ali i moralnu odgovornost da prepozna i napade na policijske službenike.

“Konstatujem da su i oni sami na granici izdržljivosti zbog kontinuirane izloženosti uvredama, nasrtajima i ponižavanju”, rekao je Zeković.

On je dodao da je Savjet dobio određeni video materijal, i da će postupiti brzo i efikasno, "i pozvati građane koji su žrtve da se jave/oglase jer su nam se već javili i svjedoci tih događanja".

"Jedinstveni smo u ocjeni da je zbog svih dešavanja potrebno konačno sazvati Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore kako bi se u tom formatu, uz učešće i Savjeta, argumentovano diskutovalo o svim policijskim intervencijama”, zaključio je Zeković.

Tagovi