Društvo

Novo "Radovče" sa starim duhom

Autor mondo.me

Restoran "Radovče" koji je u vlasništvu škole "Sergije Stanić" i koji posluje preko 50 godina, otvoren je u potpuno novom ruhu, a u njegovu obnovu uloženo je 200.000 eura, saopštavaju u Ministarstvu prosvjete.

Izvor: Ministarstva prosvjete

Obnova je obavljena u sklopu kampanje "Stručno je ključno", a rekonstruisan je cjelokupan restoran, kuhinja, okolni prostor, enterijer, izmijenjen je meni, a u novom restoranu obučavaće se đaci sa smjerova Kuvar, Konobar, Gastronom i Restorater.

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktor škole Darko Vukčević na otvaranju novog restorana, kome je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, te predstavnici lokalne uprave, najavili su totalnu rekonstrukciju škole "Sergije Stanić" vrijednu 800.000 eura.

"Siguran sam da ćemo rekonstrukcijom Restorana, koja je bila obimna, ali i pažljiva i temeljna, potvrditi epitet 'Radovča' kao kultnog mjesta Podgorice", rekao je Šehović.

Dodao je da ovaj restoran ima više od 20 zaposlenih, da kroz njega godišnje prođe preko 100 đaka, pa je za sve vrijeme njegovog postojanja u njemu obučeno više hiljada učenika koji danas rade širom Crne Gore i Evrope.

Kako je istakao ministar, u ovom pravcu treba razvijati i kapacitete ostalih većih škola koje se bave ugostiteljstvom i srodnim oblastima.

"Izuzetno je važno u obrazovnom sistemu imati školske restorane, pekare i radionice, čije usluge koriste svi građani i koji su most između privrede i obrazovanja. Time pokazujemo da kadar u našim školama nije sastavljen samo od teoretičara, već ljudi sa iskustvom, koji znaju kako se funkcioniše na terenu, kako se pravi i plasira kvalitetan proizvod, te šta mušterija ili gost traži", poručio je Šehović.

Direktor Darko Vukčević je kazao da je "Radovče" mjesto na kome se decenijama pije prva jutarnja kafa, prelistavaju vijesti, druže prijatelji i sklapaju poslovni dogovori.

"Restoran je u strogom centru Podgorice, a sada i potpuno renoviran, otvoren za sve koji cijene dobru uslugu i kvalitet ponude. Ovaj legendarni restoran je bio škola, ali i druga kuća đacima. Jedan od takvih primjera je i naš đak Lazar Ičević, koji je uzeo učešće na takmičenju evropskih ugostiteljskih i turističkih škola, te osvojio zlatnu medalju i postavio nas na tron u ovoj oblasti", kazao je Vukčević.

Nedavno je rekonstruisana i pekara sa poslastičarom u sklopu "Radovča" sa oko 35.000 eura, ali i dio krova škole "Sergije Stanić" sa oko 30.000 eura, te kompletan krov nekadašnjeg Narodnog univerziteta "Milun Božović", koji sada pripada školi sa oko 24.000 eura.