Društvo

Marković o koroni: Drugi talas i prije jeseni, građani da budu odgovorni

Autor mondo.me

Ponovno širenje virusa korona opet je stavilo pred ispit crnogorske institucije, kazao je premijer Duško Marković, pozivajući građane da doprinesu u prevazilaženju krize, očuvanju zdravlja i života.

Izvor: Vlada Crne Gore

Marković je danas u Skupštini odgovarao na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista, Andrije Nikolića, da li će država biti spremna da i dalje na efikasan način očuva zdravlje građana i stabilnost ekonomije, ukoliko dođe do novog talasa pandemije.

On je kazao da je pandemija COVID-19 stvorila posljedice po zdravlje i živote miliona ljudi širom svijeta, i da postoje brojna pitanja na koja naučna i stručna javnost još uvijek nema odgovor.

“Danas mi ne znamo do kada će epidemija trajati, kakav će biti njen intenzitet i dalje posljedice, hoće li se virus ponavljati i u kojem obliku, da li ćemo imati vakcinu”, rekao je Marković.

On je kazao da je Crna Gora borbu protiv ove pošasti započela na vrijeme, još u januaru.

“Uradili smo sve da odložimo pojavu virusa, da ga već u toj fazi suzbijemo, potom da spriječimo njegovo širenje i da ga u najvećoj mogućoj mjeri eliminišemo”, rekao je Marković.

On je naveo da smo svi zajedno postigli odlične rezultate, i da je uložen danonoćni višemjesečni trud, rad, odgovornost, ali i ogromne finansije kako bi se sačuvali zdravlje i životi građana.



“Zahvaljujući podršci naših brojnih međunarodnih prijatelja i partnera na čelu sa Evropskom unijom, uspjeli smo da umanjimo negativne socijalne i ekonomske posljedice u dosadašnjoj fazi pandemije”, rekao je Marković.

On je kazao da razumije brojne teškoće i životne probleme sa kojima su se građani suočavali.

“Bilo je i primjera neodgovornog odnosa, koji predstavljaju opasnost za društvo. Najveći broj novih slučajeva može se povezati sa svega nekoliko pojedinaca, a nastali su direktnim izigravanjem mjera i preporuka Vlade i Ministarstva zdravlja”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, klaster iz Budve sa 11 oboljelih, direktno je povezan sa prisustvom na fudbalskoj utakmici u Beogradu, ali i tri dodatna slučaja koja nijesu rezultirala sekundarnim obolijevanjem.

“Dok se čak 31 slučaj u rožajskom klasteru sa širenjem u Baru, Ulcinju i Beranana povezuju sa nedozvoljenim prekograničnim kretanjem u opštini Tutin u Srbiji. Ukupno 42 od 59 slučajeva ili 76 odsto. Epidemiološko istraživanje je u toku za 12 novih slučajeva sa sličnim indicijama unosa”, rekao je Marković.

Kako je kazao, vrlo je vjerovatno da će, sa nepoštovanjem mjera prevencije, doći do ponovnog, masovnijeg obolijevanja čak i prije jeseni.

“Zabrinjava činjenica da smo opet izloženi importaciji sa više strana, kao i veliki broj kontakata koje su oboljeli ostvarili”, ukazao je Marković.

On je naveo da trenutno ne postoji nijedan naučni dokaz koji bi ukazivao na slabljenje virusa.

“Sve mjere koje se donose utemeljene su na stručnom znaju, naučnim dokazima i preporukama javno-zdravstvenih agencija i vlasti, prije svega Evropskog centra za prevenciju bolesti, Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije”, rekao je Marković.

Kako je kazao, ponovno širenje virusa opet je stavilo pred ispit crnogorske institucije.

On je pozvao građane da doprinesu u prevazilaženju krize, u očuvanju zdravlja i života, “ali i da u najvećoj mjeri očuvamo našu ekonomiju i finansijski sistem.”

On je rekao da je uvjeren da će Crna Gora odgovoriti svim izazovima, kao i u prvoj fazi pandemije.