Društvo

Žabljak: Ovaj svjetski hotel niče na mjestu vojnog odmaralista! (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor Antena M

Na Žabljaku predstavljen projekat „Chedi-Žabljak“ hotela sa pet zvjezdica koji, kako je planirano, treba da se gradi na prostoru nekadašnjeg vojnog odmarališta, nedaleko od Crnog jezera.

.
Izvor: PROMO

Milić Peković, izvršni direktor preduzeća „CG ski“ sa Žabljaka, koje je investitor, kaže da je sve spremno za početak gradnje.

„Procijenjena vrijednost investicije 10,6 miliona eura. Rok za završetak radova je 27 mjeseci. Raspolagaće sa hotelom i sedam vila odnosno 59 jedinica sa 104 kreveta. Tu su i dodatni sadržaji poput spa, teretane, bazena i drugo što podrazumijea hotel sa pet zvjezdica. U sredini kompleksa dominira atraktivno vještačko jezero koje je u zimskoj varijanti klizalište. Hotel raspolaže sa podrumom, suterenom, prizemljem, jednim spratom i potkrovljem. Sve se to arhitektonski uklapa u okolinu, kako šumske prostore tako i u vrhove Durmitora“, kaže Peković i očekuje pozitivno mišljenje UNESKO-a jer se gradi na prostoru na kojem je bilo vojno odmaralište.

On je istakao da je projekat u saglasju sa interesima lokalne zajednice.

„Predviđa se rad tokom cijele godine i zapošljavanje 74 radnika. To je prilika za zapošljavanje mjesnog stanovništva,i njihovo obučavanje. U planu je i saradnja sa lokalnim proizvođačima hrane kao i sa turističkom privredom. Projekat će animirati i nove infrastrukturne investicije poput gradnje puta i nabavke trafostanice“, kaže Peković i dodaje da su za gradnju pribavljene sve potrebne saglasnosti.

Zadovolstvo je iskazao i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

„Chedi će donijeti nove standarde, ne samo Žabljaku već cijeloj Crnoj Gori. Mislim da je i Opština pružila pomoć i podršku da dođe do ovog danas. Prevaziđene su brojne barijere. Dragoceno je i bitno što će se zaposliti preko 70 ljudi“, kazao je Vukićević.

Zadovoljstvo projektom i njegovim vizuelnim izgledom dijelili su i prisutni građani. Ipak, primjedbe su bile da na predstavljanju projekta nije bilo predstavnika MORT-a, niti JP Nacionalni parkovi Crne Gore, a najviše činjenicom da se sve to gradi na prostoru Nacionalnog parka „Durmitor“ što, kako se čulo, investirorima nije prezentirano, zbog čega se mora čekati stav UNESCO.

Peković je kazao da od gradnje na Žabljaku neće odustati uz spremnost da se projekat koriguje prema stavovima UNESKO.