Društvo

Slučajeva kao na početku, ali uz mnogo manje mjera: Da li će tako ostati?

Autor Miljana Dašić

Institut za javno zdravlje (IJZ) jutros je saopštio da je posljednjom serijom testova na korona virus otkriveno osam novih slučajeva, čime je broj aktivno oboljelih u Crnoj Gori porastao na 51

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Za vrlo kratko vrijeme broj oboljelih od virusa KOVID-19 izjednačio se sa brojem slučajeva sa početka epidemije u Crnoj Gori, kada su uvedene stroge mjere za suzbijanje ove još uvijek neistražene bolesti.

Nakon dva mjeseca borbe, naša država proglasila se "corona free" zonom sa ciljem da se na ovaj način turistički ispromoviše kako bi se privreda koliko toliko oporavila nakon nezapamćenog zastoja.

Crna Gora, međutim, kratko je opstala kao zona bez korone - 17. juna IJZ registrovao je sedam novih slučajeva infekcije koja su, kako tvrde institucije, importovani iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Već narednog dana broj inficiranih povećao se za 18, a već danas iznosi 51, pa su nadležni organi alarmirani da brzo reaguju kako bi se što prije suzbilo dalje širenje virusa.

U vrijeme kada je, po dolasku pandemije u našu zemlju, broj slučajeva bio jednak kao danas, na snazi je bilo čak šezdeset mjera i 77 preporuka.

Sa istim brojem slučajeva važilo 60 mjera i 77 preporuka

Između ostalog, osim zatvorenih graničnih prelaza, noćnih klubova, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, frizerskih salona, škola i vrtića, obustavljen je javni prevoz, taksi prevoz, posjete u bolnicama i zatvorima, zabranjeno je organizovanje slavlja i javnih okupljanja, sahrane su bile moguće isključivo u krugu najuže porodice, uvedeno je obavezno držanje distance, broj osoba na javnim površinama i u automobilima bio je ograničen...

Pojavom novih slučajeva nakon zatišja, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) prilikom razmatranja ponovnog uvođenja mjera odlučilo je da na državnom nivou usvoji samo jednu - obavezno nošenje zaštitinih maski.

Kada je riječ o Rožajama, gdje je registrovan najveći broj slučajeva, mjere su strožije - granični prelaz Vuča - Godovo na putnom pravcu Rožaje - Tutin je zatvoren, sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva su zabranjena, maske su obavezna kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenim javnim površinama, vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana, sahrane isključivo u krugu porodice.

Ova opština na sjeveru pod kontrolom je policije, inspekcija i Vojske Crne Gore.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je da je nagli porast slučajeva rezultat neodgovornosti pojedinaca, zbog koje je zemlja napravila korak unazad.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Tu sada zahtjeva se ogroman napor nas i da sada idemo i tražimo inficirane. Ja se nadam da neće biti previše onih koje treba smjestiti u bolnicu. Molim da svi vode računa o mjerama. Imamo inficirane, ovo je za sada samo jedan korak unazad, a to je uvođenje maski, da bi spriječili ozbiljnije posljedice", istakao je Mugoša.

Osim uvedene obaveze nošenja maski, nadležne institucije razmatraće i uvođenje drugih mjera u skladu sa razvojem epidemiološke situacije koja, naglašavaju, zavisi od odgovornosti građana.

Za sada, osim obaveze nošenja maske, na snazi su preporuke poput držanja fizičke distance, redovnog pranja ruku, izbjegavanja kontakata... Od građana, ističu institucije, zavisi da li će ove preporuke postati obaveza.

POGLEDAJTE ŠTA GRAĐANI MISLE O PONOVNOM UVOĐENJU MJERA: