Društvo

Nema dokaza da je Knezović imao veze sa emitovanjem Tompsonove pjesme

Autor mondo.me Izvor Dan

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić obustavio je disciplinski postupak protiv urednik Muzičke redakcije TVCG Slavena Knezovića

Izvor: Vlada Crne Gore

Postupak je obustavljen zato što je utvrđeno da ne postoje dokazi da je imao veze s emitovanjem pjesme kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona za Dan pobjede nad fašizmom u Jutarnjem programu javnog servisa, piše Dan.

Odluka o obustavi postupka donijeta je 15. juna, iako je Šundić 11. maja, dva dana nakon tog propusta, saopštio da je kaznio Knezovića i još dvije urednice zbog emitovanja pjesme spornog muzičara.

Izjavu Šundića objavio je Portal RTCG pa potom i ostali mediji.

Knezovićev zastupnik, advokat Aleksandar Đurišić kazao je za Dan da je već i u ranoj fazi postupka bilo očigledno da njegov klijent nema nikakve veze s ovim događajem.

“To je dokazano i u postupku. Radi se o osobi čija je porodica imala teška stradanja u prethodnom ratu. Samo pominjanje njegovog imena u ovom kontekstu teško ga je povrijedilo, a posebno imajući u vidu da se radi o jednom o najnagrađivanijih umjetnika, odnosno muzičara u poslednjih dvadesetak, tridesetak godina u Crnoj Gori”, kazao je Đurišić.

Slavena Knezovića su teretili da je 9. maja, tokom Jutarnjeg programa, dozvolio emitovanje spota sa Tompsonovom numerom „Ne boj se“ i to na Dan pobjede nad fašizmom, čime je, kako su smatrali odgovorni u RTCG, izazvao negativne komentare, kritike i revolt na račun javnog servisa.

On je tokom disciplinskog postupka ukazao da je sredinom marta, kada su uvedene mjere zbog virusa korona, predao hard disk koji duži muzička redakcija sa 480 spotova, te da se u sistemu TVCG nalazilo 199 muzičkih spotova spremnih za emitovanje odnosno 679 ukupno.

Knezović je pred disciplinskom komisijom objasnio i da je 4. aprila mejlom obavijestio kolege iz Jutarnjeg programa da je na postojeće muzičke resurse ubacio u sistem i 30 crnogorskih pjesama i spotova. On je pod materijalnom i moralnom odgovornošću ustvrdio da sporni sadržaj od 9. maja „nikada prije i njemu slični nijesu bili u sistemu“, a da muzika koju je poslao sredinom marta nije emitovana.

U svojoj odbrani Knezović je kazao da je konkretan događaj od 9. maja „posledica lica koje je neovlašćeno, samostalno i bez konsultacije (Marija Razić), ne koristeći postojeće muzičke resurse ubacilo u sistem RTCG sporni muzički sadržaj”.

Knezović je, kako se navodi u obrazloženju odluke o obustavi postupka, tokom saslušanja kazao i da nije učestvovao u pripremi muzičkih numera za jutarnji program emitovan 9. maja, jer je prethodno ostavio hard disk sa snimljenim numerama. Odgovorio je i da ne zna kod koga se na lazi sporni spot.

“Ovlašćeno lice za vođenje postupka poklonilo je vjeru odbrani zaposlenog Slavena Knezovića iz razloga što je njegova odbrana potvrđena provedenim dokazima i značajno ubjedljivija u odnosu na povrede koje su zaposlenovam stavljene na teret. Imajući u vidu da ne postoje dokazi da je zaposleni Slaven Knezović učinio povredu koja mu se stavlja na teret, postupak prema zaposlenom je obustavljen”, navodi se u odluci koju je potpisao Šundić.

Tagovi