Društvo

IJZ: Virus nije oslabio, moguća ponovna žarišta

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Tip virusa koji se pojavio nakon ukidanja mjera i proglašenja Crne Gore "korona fri" zemljom nije slabiji od onog koji je vladao u prvom dijelu epidemije korona virusa, saopšteno je za Pobjedu iz Instituta za javno zdravlje.

Izvor: MONDO

Istakli su da trenutno ne postoje validni naučni podaci koji bi ukazivali na bilo kakvu slabiju virulentnost virusa, niti trenutno postoji adekvatno biološko objašnjenje za to.

Epidemiolozi Instituta smatraju da nižu smrtnost, koja se trenutno registruje u nekim djelovima svijeta, treba uzimati sa rezervom jer je vrlo vjerovatno da je to posljedica činjenice da trenutno više oboljevaju one kategorije stanovništva koje se ne smatraju posebno ugroženima – odnosno mlađi.

“One osobe koje su u najvećem riziku od komplikacija i fatalnih ishoda, a to su hronično oboljeli i stari, izgleda da se bolje pridržavaju mjera te samim tim i manje obolijevaju širom svijeta, makar u posljednje vrijeme”, pojasnili su iz Instituta.

Isti nalaz, odnosno obrazac ponašanja, je i potvrđen u istraživanjima u Crnoj Gori koje je uz podršku UNICEF-a, Instituta i SZO sprovodila agencija IPSOS.

“U rezultatima istraživanja koji su objavjeni 2. juna, u Crnoj Gori osobe koje imaju hronične bolesti češće izbjegavaju odlaske u prodavnice, apoteke i mjesta sa puno ljudi i više izbjegavaju fizički kontakt sa najbližima kako bi se zaštitili od korona virusa”, pojasnili su iz ove zdravstvene ustanove.

U istraživanju se, kako dodaju, navodi podatak da istovremeno čak 26 odsto hronično oboljelih iskazuje da su veoma zabrinuti za sopstveno zdravlje kada je u pitanju novi korona virus u poređenju sa 18 odsto u ukupnoj ciljnoj populaciji obuhvaćenoj istraživanjem.

Iz Instituta su upozorili da u Crnoj Gori i najvećem dijelu Evrope novi talas obolijevanja od korona virusa mogao bi da dođe i prije jeseni, u slučaju nepoštovanja mjera prevencije, a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene.

Tagovi

IJZ