Društvo

Srednjoškolci izradili Informiši.me aplikaciju

Izvor MINA

Učenici podgoričke elektrotehničke srednje škole „Vaso Aligrudić“ izradili su mobilnu aplikaciju Informiši.me za android sisteme, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

.
Izvor: You Tube

Cilj aplikicije, koja će biti dostupna od sjutra, je informisanje svršenih osnovca o dostupnim smjerovima u srednjim školama, kojih ove godine u ponudi ima oko 70, o upisnim kriterijumima i lokacijama srednjih škola.

Portparolka Ministarstva Milica Lekić kazala je da je cilj aplikacije da svršene osnovce poveže sa platformom za e-upis Ministarstva koja će biti otvorena od 29. juna.

Ona je dodala da je aplikacija odličan način da se mladi ljudi informišu o srednjim školama prije samog elektronskog upisa u škole, koji počinje 29. juna.

Polumaturanata je ove godine oko sedam hiljada, mjesta u srednjim školama oko devet hiljada, na čak 70 smjerova, te je potrebno da se i roditelji i đaci na vrijeme detaljno upoznaju sa njima, kako bi mogli na naprave pravi izbor“, rekla je Lekić.

Ona je istakla da je aplikacija potvrda kvaliteta obrazovanja u srednjim stručnim školama.

Prema njenim riječima, ove godine dostupno je čak 11 inoviranih, modularizovanih smjerova u stručnim školama, na kojima je radio Centar za stručno obrazovanje u saradnji sa školama.

Direktor škole „Vaso Aligrudić“ Veselin Pićurić kazao je da su đaci i profesori napravili još jedan korak u promociji stručnog obrazovanja.

Naša škola privukla je odlične učenike, imamo privilegiju da upisujemo najbolje, a ti najbolji iz naše škole izlaze još bolji. To su prepoznali učenici osnovnih škola i njihovi roditelji i želim da im se zahvalim na tome”, rekao je Pićurić.

On je dodao da je danas potrebna djecu usmjeriti na vještine i znaja za koje imaju afinitete i koji će im istovremeno obezbijediti sigurnu budućnost.

Jedan od autora aplikacije Filip Tomović kazao je da je cilj izrade pomaganje pri upisu i izboru daljeg zanimanja.

Na klik se dobijaju informacije o smjerovima, kontakt-podacima o srednjim školama i pristup plaformi za elektronski upis koja će uskoro biti aktivna“, pojasnio je Tomović.