Društvo

Zatražena ostavka direktora i nastavnika koji je učenika hvatao za vrat!

Autor mondo.me Izvor Dan

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku najoštrije osuđuje ponašanje nastavnog kadra, ali i uprave žabljačke Osnovne škole “Dušan Obradović“!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

ISOP od ministra prosvjete Damira Šehovića zahtijevaju da smijeni direktora škole i nastavnika H.Z, koji je učestvovao u incidentu kada je pomenuti nastavnik učenika uhvatio za vrat, što nije prva situacija da taj nastavnik reaguje silom prema učenicima, prenio je Dan.

Podgorički dnevnik juče je objavio da je ombudsman utvrdio da je nastavnik iz žabljačke škole odgovoran zbog incidenta kada je uhvatio za vrat jednog đaka i prozivao učenika na političkoj osnovi.

Izvršni director ISOP-a Mitar Radonjić rekao je za Dan da su u ovoj organizaciji koja posebno prati oblast obrazovanja u Crnoj Gori, pažljivo analizirali izvještaj kancelarije ombudsmana u kojem se navodi da je razredni starješina kazao da nastavnik H.Z. reaguje u afektu i da nije negirao političko prozivanje maloljetnog učenika.

Ova situacija je vrhunac, slobodno možemo reći, samovolje nastavnog kadra u Crnoj Gori koji i dalje vjeruje da je “batina iz raja izašla“ i iz tog razloga zahtijevamo momentalnu smjenu direktora škole koji nije preduzeo potrebne radnje prije nego što je situacija između učenika i nastavnika H.Z. eskalirala, a i zbog objektivne profesionalne (ne)odgovornosti jer očigledno isti nije u dovoljnoj mjeri kompetentan da vodi obrazovnu ustanovu, kao i zbog toga što razredni navodi da je direktor savjetovao nastavnika da se ne bavi tim stvarima, što predstavlja korak dalje u nepostupanju u cilju zaštite učenika i u određenoj mjeri ulazi u zonu krivične od govornosti”, ocijenio je Radonjić.

Osim direktora, zahtijevaju smjenu i razrednog starješine.

Onomatopeja kojom se u opisivanju buke, koju su učenici pravili, nastavnik koristio očigledno opisuje lični doživljaj i lične vaspitno-obrazovne kapacitete što zaključujemo iz činjenice da je buku opisao kao „rikanje“, „urlikanje“ i slično i dolazimo do objektivnog zahtjeva da se ovakav „vaspitno-obrazovni“ stručnjak smijeni”, dodao je Radonjić.