Društvo

Mugoša: Vraćamo se korak unazad zbog neodgovornosti pojedinaca

Autor mondo.me Izvor RTCG

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je, za TVCG, da je situacija zbog neodgovornosti pojedinaca ozbiljna i istakao da će pojačati kontrolu na granicama.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je saopštio da je ponovno uvođenje maski korak unazad i najavio da će na sjutrašnoj sjednici NKT promijeniti neke stvari.

"Situacija je ozbiljna u smislu da je veliki broj u svega pet dana 13 slučajeva, srećom nije toliki broj i klastera, ali imamo situaciju gdje po cijeloj Crnoj Gori moramo da idemo i tražimo kontakte, mi to i radimo, nastavljamo testiranje, našli smo dosta kontakata i reagovali smo," naveo je Mugoša.

Upitan da li je Crna Gora mogla bolje kontrolisati granice sa BiH, Mugoša kaže da su znali da otvaranjem granica postoji opasnost od novih slučajeva.

"Nažalost, mi smo i ranije imali informaciju da se to može desiti, ali smo računali sa tim da taj procenat možemo kontrolisati i da ne bi trebalo da to bude problem. Ja i dalje stojim pri tome da sve možemo kontrolisati," istakao je Mugoša.

Nijesu prijavili da su bili na tako velikom skupu i to je neodgovorno. jer da jesu svi bi bili oprezniji, kaže Mugoša.

Mugoša kaže da je do širenja infekcije došlo uprkos priči i ukazivanju da se na velikim skupovima može raširiti epiedemija.

"Neodgovorno je bilo i to što nijesmo dobili taj podatak da su bili na utakmici, nego su ulazili iz Bosne. Da nije bilo tako velikih skupova možda do toga i ne bi došlo," rekao je Mugoša.

To je mogućnost koja je legalna, ali nije u redu da ako znate kakve su mjere uđete iz Srbije u Bosnu pa u Crnu Goru i onda napravite ovako ozbiljnu situaciju, rekao je Mugoša. On je istakao da ljude ne treba stigmatizovati, niko nije želio da se inficira, ali je pozvao sve građane da budu odgovorni i da ne dozvole širenje epidemije.

"Tu sada zahtjeva se ogroman napor nas i da sada idemo i tražimo inficirane. Ja se nadam da neće biti previše onih koje treba smjestiti u bolnicu. Molim da svi vode računa o mjerama. Imamo inficirane, ovo je za sada samo jedan korak unazad, a to je uvođenje maski, da bi spriječili ozbiljnije posljedice," istakao je Mugoša.