Društvo

Turizam u Sutomoru: "Ne biste voljeli da vam vlasnik izađe, vjerujte"

Autor Miljana Dašić

Uprkos nikad većoj krizi u kojoj se turizam nakon korona virusa našao, Sutomore je i dalje posjećeno, iako se čini da ugostitelji čekaju otvaranje granica kako bi počeli sa radom

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Iako su granice sa Srbijom, odakle najveći broj posjetilaca dolazi u Sutomore, i dalje zatvorene, ovo turističko mjesto nije ni sada prazno.

Parking popunjen automobilima pretežno podgoričkih i nikšićih tabilica ukazuje da su sutomorske plaže i dalje najpristupačnija destinacija domaćim turistima za bijeg od gradskih vrućina.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Voda je znatno čistija nego u vrijeme sezone, a pronalazak mjesta za peškir ovog ljeta nije izazov.

Zbog toga je veliki broj mladih, kao i porodica sa djecom posljednjih dana odlazi u Sutomore, ali atmosfera u ovom mjestu nije ni nalik onoj na kakvu smo navikli polovinom juna prethodnih sezona.

Takvom utisku ne doprinosi toliko osjetan pad posjetilaca koliko to što je veliki broj lokala, suvenirnica i štandova sa brzom hranom još uvijek pod katancem ili su tek krenuli sa pripremama za otvaranje.

Možda ce vas zanimati

Kada će se ovo promijeniti, još uvijek se ne zna, a mnogi smatraju da otvaranje sezonskih objekata nije isplativo dok god su granice sa Srbijom zatvorene, jer broj domaćih turista koji ovdje dolaze nije dovoljan da bi se ostvario ozbiljniji profit.

Međutim, lokali koji su otvoreni, teško da će privući posjetioce s obzirom na šokantne cijene hrane i pića, kao i neljubazno ponašanje osoblja u šta je MONDO imao prilike da se uvjeri tokom vikenda.

U jednom od rijetkih restorana koji su trenutno u Sutomoru otvoreni dojč će vas koštati skoro dva eura, što je u najmanju ruku nepristojan iznos i za kafu u mnogo elitnijim restoranima.

Ukoliko želite da jedete, savjetujemo vam da dobro pogledate cijene u meniju, jer će vas, na primjer, mala pica koštati najmanje četiri eura - neočekivano za Sutomore, zar ne?

Račun vam ne donose ukoliko ne insistirate, a i u tom slučaju dobićete iznos napisan na listiću bloka.

U našem slučaju, nakon zahtijevanja fiskalnog računa i neslaganja cifre sa onom koju smo dobili na ispisanom računu, konobar predlaže da pozove menadžera. Međutim, nakon nekoliko minuta umjesto menadžera ponovo dolazi konobar i govori nam da je vlasnik kazao da uđemo u lokal kako bismo popričali sa njim, na šta nismo pristali, jer nismo njegovi privatni, već gosti restorana. Ni nakon ovoga ne izlazi vlasnik ili menadžer, već žena u kuhinjskoj uniforimi koja na pitanje zašto vlasnik nije izašao odgovara: "Ne biste voljeli da vam vlasnik izađe, vjerujte."

Veoma primamljiv način da se privuku turisti, zar ne?

Sa druge strane, cijene mobilijara na plaži i dalje su pristojne, pa se tako dvije ležaljke i suncobran za dan mogu iznajmiti po cijeni od šest eura, a u okviru plaže možete naručiti piće po prihvatljivijim cijenama.

Ipak, posjetioci smatraju da bi cijene u svim objektima i na svim plažama trebale biti znatno jeftinije kako bi se privuklo što više ljudi, da se makar malo ublaže posljedice koje pandemija ostavlja na glavnu privrednu granu naše države.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO PROŠLOG LJETA U SUTOMORU:

SUTOMORE: Koliko para toliko i muzike!
Izvor: YouTube/MONDO Crna Gora

Tagovi