Društvo

Crna Gora otvara granice: Odluku NKT-a znaćemo do petka

Autor mondo.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na večerašnjoj sjednici potvrdilo strateško opredjeljenje da odlučno nastavi da sprovodi politiku otvaranja Crne Gore i preduzima sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: Vlada Crne Gore

U skladu sa potrebama naše turističke privrede i strateškim interesom države, kako je saopšteo, odlučeno je da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima koji će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, 19. juna, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik.

"NKT se upoznalo sa radnim dokumentom već formiranog Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni sa ciljem potpune spremnosti svih državnih organa i turističke privrede za ulazak Crne Gore u novu fazu otvaranja uz istovremeno zadržavanje stabilne epidemiološke situacije. Zadaci Operativnog štaba su definisanje pravila, postupaka i monitoring ulaska u Crnu Goru, sprovođenje epidemiološkog nadzora i postupanje sa eventualno oboljelim gostima uključujuči i njihov i bezbjedan transport u matične države", saopšteno je nakon sjednice NKT-a.

Štab, na čijem je čelu dr sci Sanja Medenica, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, čine članovi: Prof dr Vesna Miranović, generalna direktorka Ministarstva zdravlja, Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Bojana Bošković, generalna direktorka Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ministarstva finansija; Sanja Marković, sekretarka Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore; Željka Radak Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije; Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje; Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i dr sci Božidarka Rakočević, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

"Na sjednici su analizirani protivzakoniti skupovi održani juče u više crnogorskih gradova. NKT još jednom poziva sve nadležne organe da bez zadrške i kolebanja redovno preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i sprovode zakone", navodi se u saopštenju.

Tagovi

NKT