Društvo

Veljović: Pozitivno mišljenje EK potvrda da smo uradili dobar posao

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Pozitivno mišljene Evropske komisije (EK) potvrda je da je crnogorska policija uradila dobar posao, ocijenio je direktor Uprave policije Veselin Veljović, pišu Dnevne Novine.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

U radnom dokumentu EK Non pejper koji prethodi Izvještaju o napretku Crne Gore u prošloj godini, crnogorska policija dobila je pozitivne ocjene.

Veljović je kazao da je to potvrda da je reorganizacija resora na čijem je čelu, bila ispravana strateška odluka, naročito u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i pranja novca i finansiranja terorizma.

On je rekao da im pozitivne ocjene daju podstrek, ali i obavezu da nastave još snažnije i posvećenije u obavljanju radnih zadataka u korist stvaranja sigurnijeg ambijenta za život djece i osjećaj bezbjednosti društvene zajednice.

“Kada se uporede ovaj i prethodni izvještaj ocjene policije su mnogo pozitivnije i ovo je još jedan pokazatelj posvećenosti i spremnosti policije da sve probleme rješava temeljno i istrajno bez obzira na izazove i očekivane poteškoće”, kazao je Veljović

On ističe da dokument potvrđuje da je reorganizacija Uprave policije bila promišljena i ispravana strateška odluka i veliki iskorak, naročito u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i pranja novca i finansiranja terorizma.

“Strukturirana na ovaj način crnogorska policija je ojačala kapacitete i kao takva daje doprinos ukupnom integracionom procesu i ostvarenju glavnog spolj nopolitičkog cilja Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Veljović.

On je rekao da je međunarodna policijska saradnja oblast koja je posebno istaknuta u dokumentu EK i ocijenjena kao značajan progres u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

"O tome najbolje govori činjenica da je Uprava policije sprovela jedanaest istraga u okviru međunarodne saradnje vezanih za opojne droge koje su rezultirale uspješnim visoko profilisanim operacijama”, ocijenio je Veljović.

Veljović je naveo da osim pozitivnih stvari u radu policije, EK ukazuje i na preporuke koje se odnose na dalje jačanje kadrovskih kapaciteta Uprave policije.

“Prepoznajemo i naše realne slabosti i posebno smo posvećeni jačanju svojih kapaciteta i profilisanju usko specijalizovanih kadrova za oblasti koje izvještaj prepoznaje da treba dodatno jačati. Promjene na bolje za crnogorsku policijsku organizaciju su imperativ. Potrebno je imati jasnu viziju i stvaralačku energiju kao i odlučnost i strpljenje" rekao je Veljović.

Kako je kazao, pozitivne ocjene EK dodatno ih ohrabruju i motivišu da nastave sa trendom ostvarivanja dobrih rezultata.

"Značajno je istaći da rezultate prepoznaju, poštuju i uvažavaju i naši građani što se manifestuje stalnim trendom rasta povjerenja građana u policijsku organizaciju”, rekao je Veljović.