Društvo

Kontrola policije: Osniva se kontakt centar za komunikaciju sa građanima

Autor mondo.me

Savjet za građansku kontrolu rada policije osnovaće kontakt centar kako bi unaprijedio direktnu komunikaciju sa građanima i svim društvenim strukturama, odlučeno je na današnjoj sjednici tog tijela.

Izvor: Uprava policije

„Pokretanje kontakt centra unaprijediće i olakšati evidentiranje primjedbi na primjenu policijskih ovlašćenja i osnažiti nacionalnu diskusiju o policijskoj praksi“, saopštili su iz Savjeta.

Kako su naveli, otvaranje posebne kancelarije Savjeta za komunikaciju sa građanima podržao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, u kontekstu opredjeljenja da se osigura djelotvoran sistem nadzora kako bi crnogorska policija nastavila sa razvojem i zakonitim i efikasnim djelovanjem.

„Savjet je ocijenio da je podrška Nuhodžića i Vlade značajan iskorak u poštovanju ljudskih prava kojim se jača koncept demokratske kontrole policije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će sjedište i administracija Savjeta i dalje biti u Skupštini Crne Gore.

Na današnjoj sjednici diskutovano je i o određenim međunarodnim izvještajima koji govore o poštovanju ljudskih prava i napretku zemlje, a u kojima se, kako je saopšteno iz Savjeta, policija sve manje vidi kao problem, a sve više prepoznaje po rezultatima reformi koje sprovodi.

„Savjet je uvjeren da napretku policije i njenom brzom suočavanju sa izazovima doprinosi proaktivna funkcija građanskog nadzora“, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, razmotrio i nekoliko predmeta iz ranijeg perioda, po kojima je postupanje produženo zbog pojačanih aktivnosti građanskog nadzora policije usljed mjera zbog epidemije zarazne bolesti.

Tagovi