Društvo

Šehović: Učidoma projekat postao simbol obrazovanja

Izvor MINA

UčiDoma projekat na daljinu prevazišao je svoju osnovnu svrhu i postao simbol snage obrazovnog sistema, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Izvor: Ministarstvo prosvjete/V.Tomović

Šehović je u okviru svečanosti povodom završetka projekta uručio zahvalnice nastavnicima koji su u njemu učestvovali.

Projekat Učidoma nastaviće da poručuje da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet“, poručio je Šehović.

Prema njegovim riječima, ovim projektom pokazali su da se sistem obrazovanja ne plaše neuspjeha i kritike, kao i da može da funkcioniše u uslovima koji se čine nemogućim.

Kako je dodao, 1,7 hiljada snimljenih predavanja od strane oko 200 nastavnika, 'UciDoma YouTube kanal sa više od tri miliona pregleda, sajt sa 400 hiljada posjeta, podatak da je preko 80 odsto građana Crne Gore gledalo 'UciDoma sadržaje, govore sami za sebe.

Šehović je kazao da 75 odsto srednjoškolaca smatra da su UčiDoma predavanja izuzetno korisna, dok njih 87 odsto smatra da su nastavnici bili zainteresovani za korišćenje 'UciDoma materijala.

Većina roditelja, prema istraživanju IPSOS-a, zadovoljna je kako su škole i vrtići reagovali na krizu. Unija srednjoškolaca podržala je projekat, kao i Mensa“, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, podršku koju su pružili mediji, kolege iz Ministarstva, produkcione i marketinške agencije i mnogi drugi, prosvjetni radnici su više puta opravdali.

Ne samo pred kamerama, već i činjenicom da ste tokom epidemije ostavljali svoju djecu da bi radili za svu djecu“, rekao je Šehović.

On je dodao, da je postignuti uspjeh prvo rezultat rada prosvjetnih radnika, pa onda svih drugih.

Isti su vam rezultati rada bili i godinama i decenijama unazad, samo ih je sada vidjela čitava Crna Gora. Sve ono što svakog dana radite u učionoci, iza zatvorenih vrata, pregalački i skromno, sada je rađeno naočigled čitave javnosti“, istakao je Šehović.

On je dodao od početka insistira na javnom priznavanju i priznanju rada prosvjetnih radnika i djece.

Ne da bi smo promovisali, već da bi smo afirmisali pamet i kvalitet, rad i rezultate“, poručio je Šehović.

On je istakao da će zajedno stati na kraju usmjeravanju djece na praznu formu bez sadržaja.

Direktorica Osnovne škole Pavle Rovinski Dijana Laković rekla je da se danas obraća u ime svih onih koji su profesionalno, nesebično i odvažno pristupili pripremanju i snimanju časova za osnovnu i srednju školu.

Za divljenje je što smo se uprkos nemanju vremena za recenzije, i ispravke, izložili sudu javnosti, imajući na umu značaj urgentnog uspostavljanja reda u funkcionisanje obrazovno-vaspitnog procesa“, rekla je Laković.

Djeca su, kako je navela, novu situaciju duboko preživljavala, posmatrajući nesigurnost i strah odraslih dok su pratili izvještaje Instituta za javno zdravlje.

Sigurna sam da ih je projekat UčiDoma u velikom dijelu rasteretio i usmjerio im brige na poznati teren, učenje, domaće zadatke i ostvarene rezultate“, dodala je Laković.