Društvo

Estonija donirala Crnoj Gori 18 paketa pomoći

Autor mondo.me Izvor MINA

Estonija je donirala Crnoj Gori 18 paketa zaštitne medicinske opreme, kroz Mehanizam Evropske (EU) unije za civilnu zaštitu.

Izvor: EU info centar

Kako je saopšteno iz EU Info centra, donacija se satoji od četiri hiljade pakovanja dezinfekcionih sredstava za ruke od pola litra, hiljadu litara koncentrovanih dezinfekcionih sredstava za površine, 300 kompleta posteljine i 300 pokrivača.

Navodi se da su paketi dostavljeni kao dio šire pomoći, najveće koju je Estonija do sada obezbjedila za druge zemlje u toku pandemije korona virusa, a pored Crne Gore pomoć su dobile Sjeverna Makedonija, Gruzija i Ukrajina.

Ambasadorka Estonije Kristi Karelson kazala je da ta država želi da pokaže solidarnost sa svojim prijateljima i partnerima u zemljama Zapadnog Balkana „i u ovim teškim vremenima, kada smo svi pogođeni pandemijom i treba nam prijateljsko rame pored nas“.

Zato je, kako je navela, Vlada Estonije odlučila da pozitivno odgovori na zahtjev za pomoć, koji su joj uputile vlade Crne Gore i Sjeverne Makedonije kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

„Srećni smo što smo uspjeli da obezbjedimo stvari koje su najpotrebnije bolnicama i zdravstvenim centrima, ne samo tokom ove krize, nego i nakon nje“, kazala je Karelson.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav ocijenio je da je pomoć Estonije još jedna potvrda solidarnosti koju je EU pokazala u borbi protiv korona virusa.

„Iza svih nas je težak period, koji je pokazao koliko su solidarnost i iskrena saradnja prisutne i važne za dobrobit svih nas“, rekao je Orav.

Prema njegovim riječima, EU je bila uz Crnu Goru od samog početka, kada je najavila sveobuhvatnu pomoć od ukupno 53 miliona eura.

Podršku su, kako je kazao Orav, pružile i zemlje članice, kako kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu, tako i kroz biletarne odnose.

„Siguran sam da crnogorski narod u EU vidi dokazanog prijatelja, koji nastavlja da pomaže i sada kada je situacija, na sreću svih nas, pod kontrolom“, rekao je Orav.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić zahvalio je Vladi Estonije na pomoći koju su poslali Crnoj Gori i iskazanoj solidarnosti.

„I ova donacija svjedoči o značaju koordinacije u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu i spremnosti svih članica da udruženim snagama podržimo jedni druge u prevazilaženju kriznih situacija. Crnogorski građani to prepoznaju i cijene doprinos EU uspješnom suočavanju sa koronavirusom“, kazao je Nuhodžić.

Tagovi