Društvo

Nove preporuke SZO: Ako se pravilno koriste, OVE maske najbolje štite

Autori mondo.me Nataša Petrović Izvor Tanjug

Kakve maske je najbolje da nosite - evo šta kažu iz Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: MONDO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ažurirala je danas svoje uputstvo i preporučila vladama da traže od svih da u javnosti nose maske za lice od tkanina u područjima u kojima postoji rizik od prenošenja Kovid-19 kako bi pomogli u smanjenju širenja pandemije.

U svojim novim smernicama, podstaknutim dokazima iz studija sprovedenih poslednjih nedelja, SZO je naglasila da su maske za lice samo jedan od niza alata koji mogu smanjiti rizik od prenošenja virusa i da ne bi trebalo da daju lažni osećaj zaštite.

"Savetujemo vladama da ohrabruju javnost da nose maske. I to masku od tkanine, to jest, ne medicinsku masku", izjavila je u intervjuu Rojtersu ekspert za Kovid-19 u SZO Maria Van Kerkhov.

"Imamo nova istraživačka saznanja", dodala je ona. "Imamo sada dokaze da ako se pravilno koristi (maska) može da pruži barijeru... za potencijalno zarazne kapljice", istakla je Kerkhova.

SZO, prema najnovijim preporukama, savetuje nošenje maski u zatvorenim prostorima kada nije moguće održati fizičko odstojanje - u prevozu, u prodavnici... 

Tagovi

SZO