Društvo

NE MORAMO više nositi MASKE!

Autor mondo.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je odučilo na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da prestane primjena mjere kojom je bilo obavezno nošenje zaštitnih maski.

Izvor: Guliver/Getty Images/LucaLorenzelli

"Prestaje obaveza nošenja zaštitnih maski osim za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, za zaposlene u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica i za zaposle i putnike u vozilima javnog prevoza",objavljeno je na Tviter nalogu Vlade.


Takođe, donešena je odluka da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama stope aktivnih slučajeva iznad 25/100k s tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika.

"Putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta", saopšteno je iz Vlade.

"Od ponedjeljka prestaje da važi mjera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada", zaključuje se u saopštenju.

Na sjednici je odlučeno da Institut za javno zdravlje petkom ažurira i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije.