Društvo

Do kada ćemo nositi MASKE, evo šta kaže Mugoša

Autor mondo.me Izvor Televizija Vijesti

Epidemija je završena, ali pandemija još uvijek traje, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Izvor: Vlada Crne Gore

Mugoša je gostujući u Bojama jutra na Tv Vijesti kazao da je opasnost još uvijek prisutna jer globalnom pandemiji nije kraj, a aktivnih slučajeva ima u svim zemljama regiona.

"Neke mjere još uvijek moraju ostati na snazi, jer u okruženju još uvijek postoje aktivni slučajevi, pa je za očekivati da se on pojavi u Crnoj Gori, pa moramo biti spremni i na oprezu", istakao je on, dodajući da od nošenja maski, održavanja distance i redovnog pranja ruku zavisi održavanje redovne situacije.

On je kazao da najveća opasnost prijeti od masovnih javnih okupljanja, zbog čega sadašnje ograničenje javnih okupljanja do dvije stotine ljudi i dalje ostaje na snazi.

"Crna Gora je uradila nešto što ne iznenađuje, Crnogorci su pokazali da mogu kada hoće, ovih mjeseci smo svi bili odgovorni i držali se preporuka, a pokazalo se i da sistem može da funkcioniše jako dobro", dodao je Mugoša i napomenuo da i rezultati govore tome u prilog.

Mugoša je kazao da će u narednim danima dati uputstva o konačnoj odluci u pogledu nošenja maski.

"Za neke će biti obavezne, a za neke ne, znaćemo do petka", kazao je Mugoša.

"Biće velika sreća ako prođemo bez drugog talasa, u šta sumnjam, zbog čega se moramo pripremiti za to", napominje.

On dodaje da će se povećati broj testiranih građana, sa čime će se krenuti već ovog mjeseca, ali da je nemoguće izvršiti testiranje cjelokupnog stanovništva.

"U odnosu na dosadašnje iskustvo i prikupljena znanja, spremamo nove planove i taktike za eventualni drugi talas, ali ne znamo da li će doći do uvođenja mjera kakve smo imali u ovom prvom talasu", rekao je Mugoša.