Društvo

AEM da zabrani reemitovanje emisije Hit Tvit

Izvor MINA

Nevladina organizacija (NVO) Media centar zatražila je od Agencije za elektronske medije (AEM) da primijeni zakon i zabrani reemitovanje emisije „Hit tvit“ Televizije (TV) Pink preko kablovskih operatera u Crnoj Gori.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/impson33

Ta NVO je danas dostavila inicijativu Savjetu i direktoru AEM-a da upozore TV Pink zbog, kako su naveli, iznošenja neistina u emisiji “Hit Tvit” emitovanoj u nedjelju na toj televiziji.

Oni su zatražili od AEM-a da hitno donese odluke u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i EU direktivom u oblasti elektronskih medija i prekogranične televizije.

Iz Media centra su podsjetili da se Pink TV u kontinuitetu ponaša neprofesionalno u odnosu na dešavanja u Crnoj Gori, kao i da je AEM u dva navrata upozoravala tu TV preko regulatora elektronskih medija u Srbiji.

„S obzirom na to, pozivamo vas da razmotrite mogućnost trajne zabrane emitovanja “informativnih” kanala te televizije putem kablovskih operatera u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u 79. minutu emisije “Hit Tvit” iznijet niz neistina, u sklopu komentara gostiju povodom teme broj pet, odluke Vlade da ne dozvoli od 1. juna ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu.

“Gost u emisiji, Branimir Nestorović, ustvrdio je da se u Crnoj Gori ne rade pouzdani testovi na COVID-19 jer ne postoji tehnologija za takozvani PCR test, koji je jedini pouzdan. Javnost Crne Gore je upoznata od nadležnih organa da su u Institutu za javno zdravlje rađeni upravo PCR testovi, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije”, kaže se u saopštenju.

Iz Media centra su naveli da je Nestorović postao posebno poznat građanima Srbije jer je na početku pandemije COVID-19 ismijavao opasnost od virusa i posljedica epidemije.

“Takođe, pomenuti ljekar je javnosti Srbije poznat i po nedavnoj tvrdnji da je najbolji svjetski teniser Novak Đoković zapravo reinkarnacija Nikole Tesle, što je “dokazao” fizičkom sličnošću dvojice znamenitih Srba”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je drugi gost u emisiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe insinuirao da se u Crnoj Gori nijesu radili valjano testovi na COVID-19, za razliku od Srbije, što je, kako su kazali iz Media centra, netačno, jer su u obje države rađeni isti testovi.

“Prema dostupnim informacijama, Vučić nije epidemiolog niti ljekar, ali se njegovo mišljenje u emisiji tretiralo kao konačna istina jer u konceptu svih sadržaja Pink TV, po pravilu, ne postoji “druga strana”, odnosno mogućnost da se čuje i drugačiji stav od zvaničnog (stava vlasti)”, kazali su iz Media centra.

Oni su naveli da se Nestorović tokom razgovora povodom odluke o zabrani ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu glasno zapitao “…ali šta očekivati od države koja je izbrisala Njegoša iz lektire, ne izučavaju Njegoša više zato što je on prosrpski orijentisan. On je srpski pisac, nije crnogorski pisac.”

Kako su kazali iz Media centra, to je opet netačno, jer se Njegoševa djela, kao najpoznatijeg crnogorskog pisca, izučavaju u osnovnim i srednjim školama i kao sastavni dio lektire.

“Izjave gostiju u emisiji, kao i izjava predsjednice Vlade Srbije data u sklopu najave priloga, uticale su na gledaoce koji su u direktnim uključenjima tokom ove emisije iznosili krajnje negativne komentare u odnosu na Crnu Goru i njene građane", naveli su iz Media centra.

Prema njihovim riječima, gosti u emisiji su svojim iznijetim stavovima omogućili podsticanje mržnje i diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti a i zdravstvenog stanja (član 48 Zakona o elektronskim medijima).

Iz Media centra su zatražili, kao i do sada, jednaku primjenu zakona prema svim medijima i kablovskim operaterima i zaštitu interesa javnosti u Crnoj Gori.

Oni su pozvali AEM da primijeni zakon i onemogući kontinuirano širenje neistina u vezi sa Crnom Gorom putem svih “informativnih” kanala Pink TV.

“Predizborna kampanja u Srbiji ne može biti opravdanje za iznošenje neistina kojima se podstiče mržnja prema Crnoj Gori i njenim građanima”, naveli su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, međusobni odnosi vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, bili fingirani ili ne, ne mogu biti opravdanje za podsticanje međusobne mržnje.

“Ako već građani Srbije moraju da trpe propagandu Pink TV, građani Crne Gore ne moraju. Propagande je građanima Crne Gore dosta sa TVCG, koju ni ovakav Savjet tzv. javnog servisa, a ni AEM ne mogu da vrate poštovanju profesionalnih standarda”, kaže se u saopštenju.

Iz Media centra su kazali da AEM, primjenom zakona i zabranom reemitovanja “informativnih” emisija na kanalima Pink TV preko kablovskih operatera u Crnoj Gori, može otkloniti osnovanu sumnju da su takvi sadržaji dogovoreni između vlasti u Srbiji i Crnoj Gori.

“A za potrebe predizborne kampanje, dizanja tenzija i podsticanja mržnje među Srbima i Crnogoricima kako bi aktuelni nosioci vlasi osigurali još jednu izbornu pobjedu”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi