Društvo

MJU: Radović prekršio Zakon jer nije omogućio da se glasa o smjeni Carevića

Autor mondo.me Izvor MINA

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović nije omogućio glasanje o predlogu za smjenu predsjednika te opštine Marka Carevića u roku od 30 dana od podnošenja tog predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine, kazali su iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz tog resora rekli su da je Radović bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se ona održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da lokalni parlament donese Odluku povodom predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od njegovog podnošenja, što se nije dogodilo.

„Pored ukazivanja da se sjednica ne održava u skladu sa poslovnikom i više puta izrečenih upozorenja od podnosilaca predloga za razrješenje da se rok za odluku mora ispoštovati, Radović nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana njegovog predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine“, kaže se u saopštenju.



Iz MJU su, odgovarajući na pitanje Radio Televizije Crne Gore u vezi sa aktuelnom situacijom u Budvi, naveli da je Radović, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje Carevića 30 dana od podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku.

„Sa obzirom na to da rukovodi njenim radom, bio je dužan da stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje Carevića i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od njegovog podnošenja“, kazali su iz MJU.

Kako su naveli, Radović je, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu parlamenta, imao obavezu da u skladu sa Poslovnikom predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu.

On je, kako su dodali, imao obavezu i da odredi drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i to da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut.

Iz MJU su naveli da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom, Radović bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od podnošenja predloga za razrješenje Carevića.

Skupština je, kako su rekli iz MJU, morala da donese Odluku o tom predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Tagovi