ROŽAJE

Školski pedagog optužuje direktora za mobing

Autor mondo.me Izvor Dan

Pedagog u rožajskom Centru za socijalni rad Esad Plunac optužio je Edina Hodžića, direktora u toj ustanovi, da nad njim vrši mobing i revanšizam

Izvor: YouTube/screenshot

Plunac je kazao da posjeduje sve reference za radno mjesto rukovodioca stručne službe za djecu, mlade, odrasle i stare, ali da mu je Hodžić dostavio ponudu kojom želi da ga smijeni sa rukovodećeg mjesta i rasporedi na poslovima planiranja i razvoja u pomenutoj ustanovi.

Plunac ističe da je o svemu obavijestio resorno ministarstvo, ta da se nada da će ga zaštititi i druge instutucije sistema.

“Kao stručni radnik svih ovih godina branio sam i afirmisao ulogu Centra za socijalni rad koji je građanima po meni i te kako poznat, a korektnu saradnju imam i sa svim institucijama, od sudstva, policije do tužilaštva, NVO sektora, medija i sl. Sačekaću reakciju nadležnih, a onda ću iznijeti konkretne dokaze na koji način se politizuje Centar za socijalni rad i kako se zloupotrebljavaju resursi ove ustanove kao i pojedini korisnici naših usluga. Kao čovjek, neću se klanjati nikome, sem pravdi, nauci i znanju”, naglasio je Plunac.

On tvrdi da Edin Hodžić konstantno pokušava da mu nametne uslove rada i radnih zadataka koji ne važe za druge u Centru za socijalni rad čime, kako kaže, namjerno ugrožava njegovo zdravlje i pokušava da ga izoluje od kolega.

“Svojim činjenjem Hodžić pokušava da me prisili da dam otkaz, što ja tumačim kao zlostavljanje na radnom mjestu, odnosno mobing. Hodžićeva ponuda da me smijeni nije slučajna. Naime, u toku je sudski postupak koji vodim protiv Hodžića u predmetu poništenja odluke kojom je on postavljen na mjesto direktora Centra za socijalni rad bez predviđenih uslova a koju je prvostepeni sud poništio kao nezakonitu. Siguran sam da smetam Hodžiću koji želi da u potpunosti politizuje instituciju kojom rukovodi”, navodi Plunac naglašavajući da posao obavlja profesionalno.

Sa druge strane, Edin Hodžić ističe da Esad Plunac ne ispunjava uslove za rad na pomenutim poslovima.

“Pošto Plunac ne ispunjava uslove za rad, ponudili smo mu novo radno mjesto u okviru Centra za socijalni rad u skladu sa njegovim stručnim zvanjem. Ne radi se ni o kakvom mobingu niti revanšizmu, kao ni o bilo kojoj vrsti pritiska prema njemu, već isključivo o uslađivanju radnih mjesta, shodno pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u našoj ustanovi. Pluncu je ponuda uručena prije nekoliko dana, a ne prije godinu kada je podnio tužbu za poništenje odluke Upravnog odbora o mojem imenovanju na mjesto direktora za koju i sam zna da je pravno neosnovana. Ne zanima me političko opredjeljenje zaposlenih već isključivo stručnost pa je u tom smislu i moja odluka o usklađivanju radnih mjesta stručnih radnika, kao i o promjeni radnog mjesta Esada Plunca utemeljena na zakonu”, kaže Hodžić.

Esad Plunac naglašava da je ponosan što pripad generacijama koje su birale pedagogiju kao nauku i što je redovno studirao i upoznao sve profesore, za razliku „od nekih iz današnjice koji dobijaju diplome na nekakvim trafikama u određenim obrazovnim institucijama u regionu”.

“Odluku koju je donio Hodžić mogu opravdati samo određeni disciplinski postupci i povreda radnih obaveza kojih u mojem sučaju nije bilo niti su registrovane za vrijeme mojeg dugogodišnjeg rada. Hodžić redovno naglašava da ga je na mjesto direktora ove ustanove postavila Bošnjačka stranka, čiji je član i da će on u ovom centru raditi samo u interesu svoje stranke. U poslednje četiri godine ovdje je zaposleno osam novih radnika i to zahvaljujući knjižici Bošnjačke stranke. Zbog svega što se dešava oko mene, smatram da je Hodžićeva odluka politički motivisana jer sam jedini zaposleni koji ne pripadam BS-u”, kazao je Plunac.

Tagovi