Društvo

Katnić se prijavio za novi mandat

Autor mondo.me Izvor MINA Izvor Vijesti

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predao je u srijedu dokumentaciju Tužilačkom savjetu za novi mandat na toj funkciji, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Katnić je početkom marta objelodanio da će se opet kandidovati za mjesto Glavnog specijalnog tužioca, na šta ima pravo prema Zakonu o specijalnom tužilaštvu.

“Očekujem da do kraja odradim ovako profesionalno i dobro. Da ne kalkulišem, da bih bio izabran. Očekujem da ću da imam protivkandidata, očekujem atletiku da trčimo na 100 ili 400 metara bez obzira na moje godine i očekujem da izaberu najboljega. Očekujem da ima više zainteresovanih kandidata, koji će se javiti za GST-a”, rekao je on 3. marta na konferenciji za medije.

Javni poziv za izbor glavnog specijalnog tužioca objavljen je 20. maja.

Oni koji žele da budu na jednoj od najznačajnijih pozicija u tužilačkoj organizaciji, prijave moraju dostaviti do 5. juna.

U javnom pozivu Tužilačkog savjeta piše da kandidat mora imati završen pravni fakultet, VII1 nivo obrazovanja, da je položio pravosudni ispit i da ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravosuđu - kao tužilac, sudija ili advokat.

Nakon što se završi konkurs, Tužilački savjet će zakazati posebnu sjednicu tog tijela na kojoj će predsjednik i članovi najprije obaviti intervjue sa kandidatima, a potom i izabrati novog glavnog specijalnog tužioca.

Katnić je 3. jula 2015. godine položio zakletvu kada je i zvanično postao prvi glavni specijalni tužilac.