Društvo

I poslije Tita Tito: Danas se obilježava Dan mladosti (VIDEO)

Autor Miljana Dašić

Danas se obilježava Dan mladosti - dan kada je rođendan slavio najveći sin svih naroda i narodnosti, Josip Broz Tito

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Današnji datum u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) proslavljao se od 1945. do 1988. godine. Sve do 1957. godine proslavljan je zbog Titovog rođendana, a narednih godina zvanično je postao Dan mladosti.

Iako Tito ustvari nije rođen 25. maja, već sedmog, njegov rođendan slavio se na današnji datum nakon preživljavanja desanta na Drvaru.

Proslava ovog datuma u Jugoslaviji bila je zaista veličanstvena - Štafeta mladosti, glavni simbol, nošena je širom teritorije nekadašnje države oko mjesec i po dana kako bi se 25. maja na veličanstvenom sletu na stadionu JNA uručila Titu.

Štafetu su tadašnjem predsjedniku po pravilu predavali najbolji omladinci i omladinke, uz želje za dug život i dobro zdravlje.

Ni nakon smrti Josipa Broza Tita ova tradicija nije prekinuta. Štafeta se, na dan kada je umro, zatekla na putu po Hrvatskoj, odakle je odnijeta na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Narednih godina uručivala se predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije (SSOJ), sve do 1987. godine, kada je na beogradskom stadionu održana posljednja priredba povodom ovog datuma. Krajem januara naredne godine SSOJ je zvanično ukinuo održavanje ove manifestcije, obilježivši na neki način i početak kraja države "svih naroda i narodnosti".

Dalji tok događaja je poznat - građanski ratovi, ojačavanje nacionalne svijesti i napuštanje socijalističkog poretka ka stvaranju novih, nezavisnih republika.

Izvor: Keystone/Hulton Archive, Guliver

Ipak, i među generacijama koje Jugoslaviju pamte i i među onima koji o ovoj državi znaju iz priče svoji roditelja, Titovo ime pominje se sa nostalgijom, a Dan mladosti i dalje se obilježava u nekim gradovima bivše republike, nekoliko decenija nakon zvaničnog ukidanja proslave ovog praznika.

Najpoznatija je ona u Kumrovcu u Hrvatskoj, gdje se u organizaciji Saveza društava "Josip Broz Tito" Hrvatske, skupljaju nekadašnji pioniri i poštovaoci lika i djela nekadašnjeg predsjednika kako bi se družili i prisjetili ljepših vremena.

Tradicija proslave Dana mladosti postoji i u Tivtu. U ovom bokokotorskom gradiću godinama se, na inicijativu Generalnog konzulata SFRJ, obilježava praznik uz intoniranje himne "Hej Sloveni", predavanje štafete od maslinovog drveta, kozaračko kolo i bogat kulturni program. Takođe, i veličanstveni vatromet dio je ove manifestacije, a broj ispaljenih projektila poklapa se sa brojem godina koje bi Josip Broz Tito napunio.

Svojevremeno je ovu proslavu u Tivtu bogatijom činio i tradicionalni defile maturanata, koji je prije nekoliko godina ukinut, odnosno pomjeren tako da se ne poklapa sa ovim datumom.

KOZARAČKO KOLO U TIVTU:

Ove godine kriza zbog pandemije korona virusa učinila je da se skoro svi događaji otkažu, pa tako i ovaj.

Međutim, predsjednik Generalnog konzulata SFRJ Marko Perković istakao je da manifestacija, u dogovoru sa Turističkom organizacijom Tivta i Opštinom Tivat, nije otkazana već odložena, te da će se obilježiti čim okolnosti to budu dozvoljavale.