Društvo

Pljevlja dobijaju park od 60 hektara i sa više od 45 hiiljada sadnica

Autor mondo.me Izvor MINA

Pljevlja će, nakon rekultivacije deponije "Maljevac", dobiti uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa više od 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, izgrađen po najsavremenijim standardima, kazali su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz EPCG su rekli da će biti izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi navodeći da će prvi dio parka biti završen na ljeto.

Oni su naveli da je projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu vrijedan oko 20 miliona EUR, i da se na jednom dijelu deponije radovi se privodi kraju.

"Investicioni plan EPCG, koji podrazumijeva I dio ulaganja sa više od 60 miliona EUR do 2023.godine u sanaciju i modernizaciju dijela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom", kaže se u saopštenju EPCG.

Navodi se da se radi kontinuirano uz puno poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela o primjeni zaštitnih mjera od koronavirusa i da se ne očekuju značajnija pomjeranja zacrtanih rokova.

Iz EPCG su rekli da se trenutno intezivno radi na rekultivaciji kasete II, dok se radovi na kaseti III privode kraju i trebalo bi da budu završeni do kraja ljeta ove godine.

Oni su objasnili da će završetkom kasete III, u čiju sanaciju i rekultivaciju je uloženo oko 2,7 miliona EUR, biti stvoreni uslovi za prestanak odlaganja na postojećoj kaseti I.

"Nakon čega će se pristupiti njenom takozvanom konzerviranju, odnosno presvlačenju zaštitnim slojem gline kako ne bi, usljed potencijalno jakih vjetrova, dolazilo do podizanja prašine i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu", navode iz EPCG.

Nikola Vukotić iz Direkcija za razvoj EPCG, kazao je da rekultivacija kasete II, obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta i da bi ukoliko tokom predstojećih ljetnjih mjeseci epidemiološka situacija bude stabilna ti radovi trebalo da budu završeni u periodu avgust - septembar.

"Trenutno se sprovodi tzv. tehnička rekultivacija i nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih kultura trava i sadnica javora, crnog bora i ruja", naveo je Vukotić.

Iz EPCG su kazali da se dio aktivnosti finansira iz kredita Svjetske bankea i da će nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane biti stvoreni uslovi za takozvanu inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije.

Tagovi