Nova otkrića

Ne stradaju samo pluća... Obdukcije otkrile KAKO zapravo KORONA UBIJA

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Poznato je da virus SARS-CoV-2 ima razoran uticaj prvenstveno na pluća, ali obdukcije tela osoba koje su preminule od posledica kovid-19, otkrivaju i da stradaju drugi organi.

Izvor: Guliver/Getty images, Udom Pinyo

Istraživački timovi iz Beča, Linca i Graca došli su do zaključka da oboljenje kovid-19 ne izaziva samo jaku upalu pluća, već i plućnu emboliju, a oštećuje i druge organe - bubrege, jetru i pankreas.

Oboljenje kovid-19 uzrokovano koronavirusom SARS-CoV-2 izaziva plućnu emboliju, a pored pluća narušava i rad drugih organa, utvrđeno je na osnovu prvih rezultata serije obdukcija izvedenih u okviru studije na Odeljenju patologije bolnice u Gracu.

Profesor patologije sa Univerziteta Johanes Kepler, Zigurd Laks, je izjavio da se kod oboljenja kovid-19 ne radi o bolesti koja samo oštećuje pluća. Laks je izvodeći obdukcije nad preminulim osobama od kovid-19 ocenio rezultate prvih 11 slučajeva sa svojim timom iz Graca i kolegama iz drugih gradova.

Oni su došli do zaključka da, po njegovim rečima, "oštećenja pluća najčešće jesu polazna tačka oboljenja, ali posledice su često pojava tromba u plućnom krvotoku i oštećenje ostalih organa."

Plućna embolija odnosno začepljenje plućnih arterija trombom može na isti način kao infarkt ili srčani udar da izazove smrt. Kod oboljenja kovid-19 dolazi do upale pluća koja izaziva reakciju manjih arterija koje posebno kod pacijenata sa prethodnim oboljenjima mogu da izazovu usporavanje plućnog krvotoka i dovedu do pojave tromba u plućima. Time dolazi do ubrzanog otkazivanja funkcije pluća i plućnog krvotoka kao neposrednog uzroka smrti kod oboljenja kovid-19.

Ova bolest napada i druge organe kao što su bubrezi, jetra, pankreas, nadbubrežne žlezde i limfnisistem. „Uvideli smo da se ovde radi o infektivnoj bolesti koja napada ceo organizam“ objasnio je Mihael Trauner, profesor sa bečkog Medicinskog univerziteta.

Evo kako izgledaju PLUĆA zaražena korona virusom!
Izvor: Youtube/MONDO

"Još uvek nije poznato da li će kod preživelih sa težim komplikacijama biti dugoročnih posledica na one organe koji su bili zahvaćeni bolešću“ dodao je on.

Izveštaji o pacijentima sa pretrpljenom trombozom u venama nogu, plućnom embolijom i moždanim udarom podržavaju činjenicu da povećana tendencija tromboze kod pacijenata može imati dalekosežne posledice. Još uvek nije razjašnjena uloga lekova za razređivanje krvi u prevenciji pojave tromba.

Naknadnim studijama će morati u zavisnosti od laboratorijskih nalaza i snimanja da se istraži kada i u kojoj meri je korisno terapijsko razređivanje krvi. Da bi se razvile nove, efikasne terapije, biće potrebne naknadne studije o mehanizmima koji dovode do sklonosti ka trombozi.

Ova studija je izvršena u saradnji sa Medicinskim univerzitetima u Gracu i Beču i UniverzitetomJohanes Kepler u Lincu, a objavljena je u stručnom časopisu o internoj medicini, „Annals of InternalMedicine“.

Tagovi