Društvo

Uručeni ključeve sudijama i službenicima podgoričkih sudova

Autor mondo.me

Obezbjeđivanjem potpune finansijske sigurnosti svim sudijama u Crnoj Gori koje nemaju riješeno stambeno pitanje, biće učvršćena sudijska nezavisnost kao preduslov vladavine prava, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Ispred novosagrađenih zgrada na Starom aerodromu danas su uručeni ključevi stanova sudijama i službenicima sudova sa teritorije Podgorice.

Investicija je, kako je saopšteno, vrijedna oko 7,15 miliona eura, a stanove je dobilo 130 sudija i službenika, koji su kvadratni metar platili 626 eura.

Medenica je kazala da su na primjeru ovog projekta pokazali da sa posebnom pažnjom vrednuju rad službenika, koji su decenije svog radnog angažmana posvetili sudovima i građanima.

„Jedino kada budemo u prilici da svim sudijama u Crnoj Gori, koje nemaju riješeno stambeno pitanje, obezbijedimo finanansijsku sigurnost, možemo smatrati da smo učvrstili nezavisnost sudija kao preduslov vladavine prava“, rekla je Medenica.

Ona je podsjetila da su u septembru 2018. godine položili kamen temeljac za izgradnju stambenih zgrada.

„Nakon nepune dvije godine ponosna sam što mogu zaključiti da je uspješnom saradnjom svih ključnih partnera u projektu prvi put riješeno najznačajnije pitanje za život sudija i službenika u Podgorici. Finansijska nesigurnost ostaće u istoriji sudstva“, istakla je Medenica.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da od crnogorskog pravosuđa čitavo društvo ima velika očekivanja, jer je upravo ono čuvar i zaštinik prava i sloboda, ali i oslonac ukupnog društvenog i ekonomskog napretka. Kako je naveo, ta visoka očekivanja podrazumjevaju obavezu društva da obezbijedi pristojan materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu.

Pažin je kazao da se podržavanjem ovakvih projekata pokazuje da crnogorsko društvo prepoznaje društveni doprinos i značaj pravosuđa.


Izvođač radova bila je kompanija „Čelebić“.

Tagovi