Društvo

Čirgić: Crna Gora raspolaže dovoljnom količinom zaštitne opreme

Autor mondo.me Izvor MINA

Crna Gora raspolaže dovoljnom količinom zaštitne orpeme, ali i respiratora i za teže scenarije, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, navodeći da je čitav zdravstveni sistem efikasno odgovorio na epidemiju COVID-19.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

On je za Novu M kazao da to treba da bude pouka da se nastavi sa ulaganjem u razvoj zdravstvenog sistema.

„Pandemija koronavirusa pod lupu je stavila cjelokupan zdravstveni sistem. Pokazalo se, ocijenili su i nadležni, da je spreman da odgovori svim izazovima. Pokazalo se i da ako želimo dobro zdravstvo moramo nastaviti sa ulaganjem u njega“, rekao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, kriza sa koronavirusom stavila je u fokus svih društvenih dešavanja zdravtsveni sistem i omogućila da bolje sagledamo kako funkcioniše u cjelini.

On je ukazao na dobru koordinaciju i funkcionalnost svih institucija zdravstvenog sistema, kao i dobru saradnju sa ostalim sektorima Vlade.

"Ono što moramo znati je da nijedan rezultat nije slučajan i rezultat je rada i ulaganja u institucije sistema u prethodnom periodu, kao i odgovornom odnosu Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade kada je u cilju očuvanja života građana glavnu riječ u ovoj borbi prepustila struci, i naravno odgovornog odnosa građana“, kazao je Čirgić.

On je rekao da zaštitne opreme, maski, ali i respiratora ima dovoljno.

„Kapaciteti sa kojima je raspolagao naš sistem prije epidemije, a to je oko 70 respiratora, bio bi dovoljan i da nijesmo nabavili dodatne količine. Trenutno raspolažemo sa 161 respiratorom, plan je da ih imamo oko 300 kako bi bili spremni u narednom periodu i za teže scenarije", kazao je Čirgić.

On je naveo da, za razliku od početka epidemije, Crna Gora sada ima povoljnu situaciju, tako da je zdravstveni sistem snabdjeven dovoljnom količinom zaštitne opreme, a zaštitnih maski ima i u apotekama.

Govoreći o mogućnosti nestašice pojedinih ljekova, Čirgić je rekao da Crna Gra uglavnom ima dobru snabdjevenost, te da se i u redovnim okolnostima dešavalo da se zbog nemogućnosti proizvođača kasni sa isporukom, ali da za sada nema najava većih nestašica.

On je naveo da je od pojave koronavirusa osnovna mjera za sprječavanje njegovog širenja bila izbjegavanje kontakata, pa je gotovo čitav sistem u kratkom periodu digitalizovan.

„Time su isplivali benefiti elektronskih servisa koje smo već imali i koji su, prije svega, smanjili odlaske u bolnice bez prijeke potrebe“, rekao je Čirgić.

On je podsjetio da je Fond sa digitalizacijom zdravstvenog sistema krenuo još prije tri godine i spremno dočekao za dobrobit i ostvarivanje niza zdravstvenih usluga od kuće.

„Zahvaljujući razvijenom i dobro koncipiranom integralnom informacionom sistemu zdravstva kojim Fond upravlja, u prethodnom periodu donijeli smo odluke o ukidanju štampane verzije recepta, ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica na šalterima Fonda, izradi portala E-y-zdravlje", kazao je Čirgić.

Kako je rekao, to se pokazalo značajnim "jer smo na taj način u periodu od pojave koronavirusa izbjegli preko 250 hiljada kontakata“.

On je naveo da je FZO pokrenuo još jedan servis E-ostavrivanje prava.

„Znate da su bolovanja produžavana do 30.aprila, a onda i do 15.maja. Ovaj servis će omogućiti našim osiguranicima da putem ovog portala vide nalaz i mišljenje prvostepene ljekarske komisije, odluke te komisije, do kada im je bolovanje produženo, kada treba da se jave na prvostepeno ljekarsko vijeće, na kraju da li im je bolovanje zaključeno“, rekao je Čirgić.