Društvo

Sezona neće biti kao prošla, biće pomoći domaćem turizmu

Autor mondo.me

Državni sekretar za turizam Damir Davidović poručio je danas da ova turistička sezona neće biti rezultatski kao prošla kada smo u ovom periodu bilježili rekordne prihode. Razmatraju i nekoliko modela pomoći domaćem turizmu.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

On je na konferenciji NKT-a saopštio mjere kojih se moraju prdržavati ugostitelji i poručio da ne postoje razlozi da se tih mjera ne pridržavamo.

Davidović je kazao da je ova turističa sezona je drugačija, a da otvaranje granica zavisi od procjene struke.

"Da li ćemo uskoro otvarati granice to ne zavisi samo od nas već i od situacije u okruženju. Moramo biti i sada strpljivi, ja se nadam neki kraći naredni period i pridržavati se standarda", kazao je i dodao da smo na dobrom putu da postanemo "korona fri" destinacija.

"Svima je interes da što prije počnemo da radimo punim kapacitetima, ali moramo čuvati to što smo napravili. Ne bi valjalo da ponovo dođe do eskalacije virusa jer bi sezona onda bila definitivno izgubljena", rekao je Davidović i dodao da inspekcijske službe na terenu kontrolišu poštovanje mjera.

"Svima se žuri, ali ova situacija je globalna, blokirana je i ponuda i potražnja, ovo je sezona kontrolisanog turizma i ova godina neće biti kao prošla sa aspekta rezultata", kazao je on.

Što se tiče vaučera za odložene rezervacije Davidović je rekao da će oni moći da se koriste do određenog roka, a ako se ne iskoriste građanima će se vraćati novac.

"O tome će biti riječi na prvoj narednoj sjednici Vlade, razmatramo nekoliko modela pomoći domaćem turizmu", kazao je Davidović.