CRNA GORA

U Podgorici moleban, protesti u Nikšiću i Budvi

Autor mondo.me

Veći broj građana okupio se na molebanu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Oni su se nakon molebana mirno razišli. Protesti u NIkšiću i Budvi.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Građani su se u Podgorici okupili u znak portesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam svešetenika. Na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojko Perović grđani su se nakon molebana mirno razišli.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i večeras je šetao ulicama Podgorice u takozvanoj "šetnji tišine", a pratile su ga partijske kolege i nekolicina pristalica.

Izvor: MONDO



U Nikšiću su okupljeni uzvikivali “Ne damo svetinje”, “Ne damo Vladiku”, a pripadnici policije sa opremom za razbijanje demonstracija bili su ispred zgrade policije. Okupljeni građani razišli su se oko 22 časa.

Protestni skup zbog hapšenja episkopa Joanikija organizovan je i ispred budvanskog Starog grada. Kako prenosi RTV Budva, građani su šetali od Starog grada do bulevara na izlazu grada.

Nakon sinoćnjih incidenata i sukoba vjernika SPC sa policijom u više gradova, premijer Duško Marković je kazao da je država izložena brutalnim napadima.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, danas je pozvao vlasti da hitno oslobode Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu diobe i sukobljavanja.