Društvo

Omiljenom barskom doktoru počast odata i brodskim sirenama (VIDEO)

Autor mondo.me

Dr Duško Kljakić, poslednja žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, sahranjen je danas u krugu uže porodice u rodnom Baru.

Izvor: MONDO

U trenutku kada je počela sahrana na groblju Gvozden brijeg, svi brodovi usidreni u barskoj luci sirenom su odali počast omiljenom ljekar Opšte bolnice u Baru.



Brodovi obično trube u u čast preminulih pomoraca, a ovo je bio presedan. Čast nam je da, kao predstavnici za Crnu Goru jednog od najvećih brodara na svijetu, učestvujemo u ovom događaju, jer je dr Kljakić bio veliki ljubitelj brodova i pomorstva. Sam je često govorio – ‘da nijesam doktor, bio bih kapetan broda’,” kazao Dalibor Pelević, office manager MSC Montenegro DOO.

Paralelno sa medicinom, dr Kljakić bavio se istorijom pomorstva, bio je jedan od najboljih poznavaoca pomorstva u Crnoj Gori. 

Do svoje smrti, prikupljao je slike i podatke o svim brodovima koji su dołazili u luku Bar. Posjedovao je veliku kolekciju knjiga o istoriji pomorstva, iako mu to nije bila struka. Ustupao je tekstove za monografije i medije ne samo u Crnoj Gori, već i u Hrvatskoj i Sloveniji. Svjedoci smo da je svojim znanjem i kolekcijom knjiga o pomorstvu privukao pažnju i u regionu, jer smo nekoliko puta organizovali slanje literature, slika i spisa, našim brodovima iz Bara, do Luka Ploče, Rijeke i Kopra na molbu njegovih prijatelja iz Hrvatske i Slovenije”, rekao je Pelević.

Dr Kljakić, preminuo je 9. maja u bolnici u Gracu od posledica infekcije Kovidom 19.

Komemorativna sjednica u sali SO Bar odložena je zbog još uvijek važećih ograničavajućih mjera o okupljanju većeg broja ljudi, za naredni period, kada se za to steknu uslovi.

Doktorirao je u julu prošle godine na Univerzitetu u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka na temu “Uticaj ekspresije estrogenskih i progesteronskih receptora na angiogenezu, apoptozu i proliferaciju ćelija mioma kod žena u pre i postmenopuzi”. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je u 25-godini života, Specijalistički ispit, iz ginekologije i akušerstva, sa odličnom ocjenom, položio je 1999. godine i sa 31 godinom života, postao jedan od najmlađih ljekara specijalista u Crnoj Gori.