Društvo

Episkopski savjet SPC traži da se sveštenici odmah puste na slobodu

Autor mondo.me

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zatražio je da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom Joanikijem odmah puste na slobodu.

Izvor: YouTube/Ostrog TV studio/screenshot

U saopštenju Savjeta navodi se da je jasno svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i vjerujućeg čovjeka.

"Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi", kaže se u saopštenju Savjeta.

Oni smatraju da će samo tako biti moguć živote ljudi i vjernog naroda vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću.

"Pozivamo sav vjerujući narod i sve ozlojeđene na ovakav vandalski čin državne vlasti – da se pomolimo Bogu. Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za iscjeljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih", kazali su iz Savjeta.

Biće to, kako su rekli, i njihova saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije koronavirusa i virusa bezakonja i nepravde.

"Nema sumnje da će se i ovog puta pokazati kako su istina i pravda na strani naroda sabranog oko Hrista i njegove Crkve", naveli su iz Savjeta.

Episkopski savjet, upozorio je i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

Iz Savjeta su kazali da je dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, veliki je saborni dan naroda u cijeloj Crnoj Gori – vijekovima.

Prema njihovim riječima, na taj dan svih prethodnih godina održavane su višednevne svečanosti u Nikšiću, koje su okupljale veliki broj građana.

"Naročito je uvijek bio masovni (možda kao nigdje u pravoslavlju) molitveni hod koju je, toga dana, ulicama Nikšića, predvodilo sveštenstvo od 1996. godine", naveli su iz Epsiskopskog savjeta.

I ove godine, kako su rekli, po navici i običaju – baš na taj dan, narod se okupio spontano, najprije u manastiru Ostrogu, a potom i u Nikšiću, po blagoslovu Svetog Vasilija, bez poziva vladika i sveštenstva.

Iz Episkopskog savjeta sa naveli da je u utorak sveštenstvo, u dogovoru sa Mitropolitom Amfilohijem i Episkopom Joanikijem, riješilo da, zbog zdravstvenih mjera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda.

Međutim, kako ističu, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije mogao stati u crkvu već se "izlio" oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, "kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative".

"Iako je prethodna odluka i procjena mjesnog sveštentsva bila da se odsluži moleban u bogomolji, narod je – u ogromnom broju – tražio drugo. Sveštenstvo je ostalo sa narodom zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama", kazali su iz Savjeta.

Prema njihovim riječima, bio je to dostojanstven, miran i duhovan čin, bez prizvuka bilo čega svetovnog i političkog.

"A onda je, po završetku molitvenog vjerskog obreda – nastupila policija. U maniru svog dosadašnjeg postupanja, dvostrukih aršina – tokom cijelog trajanja epidemiološke krize – vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve", rekli su iz Episkopskog savjeta.

Oni su kazali da su na neprimjeren način, neosnovano i nezakonito – u gluvo doba noći privedeni i pritvoreni Episkop Joanikije i sveštenici.

"Ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena su prava Crkve, tako da ona nije krivac - već žrtva. Ta prava Crkva nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim mjerama, koje Crkva svakako poštuje, već njihovom selektivnom primjenom. U tome je nezakonito postupanje nadležnih državnih organa", naveli su iz Savjeta.

Crkva, kako su poručili, nije protiv primjene naredbi i mjera, "nego protiv selektivnosti u njihovoj primjeni, što predstavlja akt diskriminacije prema Crkvi i njenim vjernicima".

Tagovi

SPC