Društvo

Evo koliko će putovanja u inostranstvo biti skuplja zbog testa na Kovid 19!

Autor mondo.me

Jedna od ključnih stavki koja će uticati gdje ćemo putovati u narednom periodu, jasno je već sada, biće cijena testova na koronavirus.

Izvor: Tanjug/AP/David Joles/Star Tribune

Uvođenje “zdrastvenog pasoša” u kojem je evidentirano kada je (i gdje) njegov vlasnik testiran na koronavirus već su najavili kao obavezan tokom predstojeće turističke sezone u Grčkoj, Hrvatskoj ili Turskoj. Negativan test na Kovid 19 biće neophodan i za ulazak u sve države Zapadne Evrope.

Za sada cijene testova na koronavirus veoma variraju od države do države što bi moglo da bude i glavni faktor prilikom odluke gdje ćemo i da li ćemo putovati u insotranstvo. Jer, treba imati u vidu da će test na Kovid 19 biti obavezan i za naše građane koji se vraćaju u Crnu Goru, ako ne žele da provedu vrijeme u karantinu! 

Dakle, svako putovanje u inotranstvo podrazumijevaće dva testiranja – prije odlaska i prije povratka! Za sada nije poznato kolika će biti cijena testa na koronavirus u Crnoj Gori (najavljeno je da će biti minimalna), ali je poznato koliko košta testiranje u zemljama okruženja.

U komšiluku, najjeftinija je za sada u Srbiji (oko 60 eura). U BiH cijene variraju od grada do grada i u dva entiteta, pa u Tuzli košta 125 a u Banjaluci 100 eura. Test na Kovid 19 najskuplji je u region u Hrvatskoj – 200 eura, koliko košta i Njemačkoj, Austriji (190)… Zanimljivo, najpragmatičniji u ovom smislu, pokazali su se Slovenci koji su odmah odradili pristupačnu cijenu testa na koronavirus – 20 eura. 

U Grčkoj cijena testa je recimo 120 eura... 

Da bi se izbjegao karantin u povratku u Crnu Goru, ako ste namjerili da posjetite Berlin ili Zagreb, potrebno je samo za testiranje izdvojiti 200 eura i iznos koji je potreban za test prije odlaska! 

S obzirom da je najavljeno da će cijena testa na Kovid 19 u Crnoj Gori biti minimalna, ova stavka prilikom putovanja mogla bi da bude ključna prilikom izbora za putovanje turista iz regiona, odnosno njihovog izbora naše države kao destinacije u kojoj će provesti odmor.

Cijene testova selektovaće tako turiste i po dubini džepa, jer će odlazak u zemlje EU podrazumijevati i značajno veće izdatke.

U cilju spašavanja turističke sezone, međutim, postoji mogućnost da bi cijena testova na Kovid 19 mogla u narednim nedjeljama i značajno da padne. Ministar turizma Grčke Haris Teoharis najavio je tako da je moguće da cijena testa padne u ovoj zemlji i na 10 evra po osobi.