Društvo

Amfilohije: Mislili smo da litija bude u hramu,ali kad smo vidjeli narod...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Mitropolit Amfilohije, govoreći ispred hrama u Nikšiću, kazao je da "ova litija svetovasilijevska" traje 350 godina, od vremena Svetog Vasilija jer se narod uvek sabirao oko njega.

Izvor: MONDO/Anto Baković

"Nije ovo ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva ni popova litija već Sv. Vasilija. Poštujući mjere zaustavili smo litije i donijeli odluku da ovogodišnja litija bude samo u hramu, sli vidjevši ovoliki narod nismo mogli da se odreknemo svetovasilijevskog naroda", kazao je Amfilohije u Nikšiću gdje je održana litija uprkos zabranama.

Kazao je da se Sv. Vasilije uvijek borio protiv "bratomržnje i bogomržnje". Prema njegovim riječima Sv. Vasilije ratuje protiv "takvih virusa", kao i virusa "fašizma i komunizma i virusa koji je zavadio narod širom Evrope".

Pomenuo je policajca Šćepanovića koji je napustio službu zbog litija, kao i vojno lice Mrvaljevića, i pitao kakva je to vojska koja "ratuje protiv naroda i litija svetovasilijevskog". 

"Ovogodišnja litija je posvećena borbi protiv ovog virusa koji je zavladao svijetom", kazao je Amfilohije, kao i protiv "svih virusa koji truju narod". 

"Narod u Crnoj Gori je bio prestravljen i ja sam odrastao u tom vremenu prestravljenosti kada je ukinuta vjeronauka a uspostavljen marksizam i krenule se podjele među ljudima, kazao je Amfilohije i dodao da samo u Crnoj Gori "majka rađa dijete koje ima četiri jezika".

U Nikšiću je danas uprkos zabranama održana tradicionalna litija na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon litije u Nikšiću policija u Parohijskom domu uručuje naloge za saslušanja vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika.