Društvo

Moleban i litija u Nikšiću (VIDEO)

Autor mondo.me

Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom litijom u Nikšiću je obilježen 12.maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, duhovnog zaštitnika grada.

Izvor: MONDO

Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije i episkop budimljansko–nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom.

Kolona vjernika krenula je u 18 sati ispred Sabornog hrama, posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom, a litija se zaustavila na centralnom gradskom Trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitva za zdravlje i napredak Nikšića, kao i svih ljudi.

Amfilohije je rekao je da su prvobitno planirali da se samo održi moleban u Saboranom hramu, ali su odluku preinačili kada su vidjeli koliko se naroda tradicionalno okupilo, „bez obzira šta neki o tome mislili“.

On je istakao da ta litija traje vjekovima „i nije ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva, ni popova, niti neke pojedinačne grupe ljudi, nego Svetog Vasilija“.

„Da bi ispoštovali zdravstvene preporuke zbog epidemije korona virusa bili smo i zaustavili okupljanja naroda u hramovima, ali Sveti Vasilije je jači od svih virusa”, rekao je Amfilohije na kraju litije ispred Sabornog hrama.

Prema njegovim riječima, virus mržnje, kako je kazao, koja se projavila i kroz nacifašizam, i komunizam, je opaki virus koji je zagadio Evropu i ljudska srca.

”Raspeće crkve Svetog Vasilija nastavlja se dvije hiljade godina i progon Crkve Božije, među kojima i posebno Svetog Vasilija. I današnji knezovi misle da su vječni i neprolazni i iz njihovog vlastoljublja ustaju i protiv Crkve i sabranja Svetovasilijevskih”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da su zbog učešća u litijama isključili iz Vojske jednog oficira, navodeći da takva Vojska u Crnoj Gori nikada nije bila, već su se, kako je rekao, trudile da sačuvaju ćivote Svetog Vasilija i Petra Cetinjskog.

”Nadam se u Boga da će se i naše vlasti i Vojska vratiti same sebi i Svetom Vasiliju, mada se taj povratak već vidi”, rekao je Amfilohije.

Kako je kazao, ovogodišnja litija posvećena je borbi protiv svih virusa koje truju dušu i ljudsko biće.

Amfilohije je poručio da se budućnost Crne Gore ne može graditi na diobama.

„I zato pozivamo sve u Crnoj Gori, bez obzira na nacionalne, političke i jezičke razlike, da se mržnja prevaziđe. Mi smo jedini prostor u Evropi gdje jedna majka rađa dvije nacije i četiri jezika”, rekao je Amfilohije i najavio naredne godine veliku litiju povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija.

Episkop budimljansko–nikšićki Joanikije kazao je da Svetovasilijevska litija nije inat, niti prkos, posebno ne na Dan Svetog Vasilija, već je ustanovljena prije više od 20 godina.

”Narod koji se okuplja oko Svetog Vasilija sabira se, jer svetitelj neprestano izliva Božiju milost na ovaj grad i iscjeljuje duše i tijelo”, rekao je Joanikije prije početka litije u Sabornom hramu.

On je kazao da se praznik proslavlja zbog epidemije malo skromnije nego inače, ali da „ima nešto uzvišeno i u toj skromnosti“.

”Ispoštovali smo sve propisane zdravstvene mjere i sam lično sam bio 28 dana u kučnom karantinu. I pozivali smo narod da poštuje sve mjere, jer je zdravlje, nakon spasenja najpreče, ai smo istovremeno pozivali narod da pristupa svetinji, jer je to iscjeljenje”, rekao je Joanikije

On je kazao da će tokom litije biti ispoštovane mjere koliko je moguće „i posvjedočiti ljubav Svetom Vasiliju“.

”Danas idemo da pokažemo i potvrdimo svenarodnu ljubav prema Svetom Vasiliju i ne bi smjela da se čuje niti jedna ružna riječ, niti psovka, niti obilježi bilo čime osim ljubavlju prema Crkvi i svetitelju. Nema politike i nema stranaka, sve je narod Božji", kazao je Joanikije.

Praznik svetog Vasilija obilježen je jutros i svetom liturgijom u manastiru Ostrog.

Tagovi