Društvo

Begić: Uskoro ćemo dozvoliti sahrane, svadbe će sačekati

Autor mondo.me

Epidemiolog Sead Begić najavio je skoro popuštanje mjera koje se odnose na sahrane, dok isti tretman ne možemo očekivati kada je riječ o svadbama. Granice još nećemo otvarati, ali ga raduje što je Srbija omogućila svojim građanima da dođu u Crnu Goru.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

To što trenutno nema virusa ne znači da je on nestao, rekao je Begić.

"Zemlje koje su prerano ukinule mjere sada se suočavaju sa ponovnom epidemijom", rekao je Begić i dodao da je sistem spreman da reaguje ako bi se virus ponovo pojavio.

On je naglasio da se mjere moraju poštovati, pogotovo fizička distanca i saopštio da je primijeto da se građani polako na to navikavaju.

Begić je kazao da je otvaranje granica ostavljeno državama na razmatranje i da ga raduje što je Srbija otvorila granice prema našoj zemlji.

"Koji će biti uslovi za ulazak u Crnu Goru još uvijek nije poznato. Borba sa virusom će biti gotova kada sve države takođe budu riješile ovaj problem pa moramo sačekati još neko vrijeme", rekao je Begić.

Što se tiče maski, on je kazao da nema te države ni zdravstvenog sistema koji može više brinuti o svojim građanima nego što to mogu oni sami i još jednom ponovio da su maske obavezne.

Kada je riječ o svadbama i sahranama, Begić je rekao da će to biti jedan od prvih narednih koraka koji će predložiti za popušanje.

"Ovo se posebno odnosi na sahrane i zaista ćemo voditi računa o tome. Svadbe nose veći rizik i po prirodi su velika okupljanja, neće imati prioritete u odnosu na sahrane", rekao je Begić.

Možda ce vas zanimati