Društvo

Lazović: Troje je umrlo od korone, a petoro sa koronom

Autor mondo.me

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović saopštio je danas da je od osam osoba koliko ih preminulo tokom pandemije koronavirusa troje umrlo od virusa, a petoro sa virusom.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Lazović je kazao da su prva dva segmenta suzbijanja širenja korona virusa urađena dobro, ali da se i treći segment tzv. izlazna karta takođe mora biti završena kako treba.On je naglasio da je posljedni pacijent sa Kovdom otpušten 6. maja, a da je dva dana ranije registrovan posljednji slučaj koronavirusa.

Dodao je da je u barskoj bolnici ostavljeno 30 "kovid" kreveta a da ostale krevete koriste za ostale potrebe bolnice, dok bolnica Kotor i Meljine rade u punom kapacitetu. Bolnica Brezovik nastavlja da radi kao i prije epidemije. Opšta bolnica u Nikšiću svedena je na 40 "kovid" kreveta.

"U Kliničkom centru, kako je kazao Lazović, od 177 kreveta, deset je ostavljeno u Infektivnoj klinici, 14 na Internoj, i šest na intenzivnoj jedinici, i 13 u institutu za bolesti djece. KKCG sada ima 43 kreveta za kovid pacijente", naveo je Lazović.

Domovi zdravlja neće raditi još neki period, saopštio je Lazović i naglasio da teaj period neće biti dug.

Kada je riječ o privremenim bolnicama, gdje je bilo oko 400 do 500 kreveta, one su uglavnom ispražnjene i sjutra će biti rasformirana bolnica u Beranama.

Lazović je rekao da je u Crnoj Gori od virusa umrlo osam osoba od kojih su troje preminuli od korone, a pet pacijenata sa koronom, što je kako je rekao razlika.

"Mi smo jedini u regionu, možda i u svijetu, koji smo uspjeli da zaštitimo najstariju populaciju", rekao je Lazović.