Društvo

Za vrijeme mjera zbog korone u Podgorici procvjetao divlji taksi

Autor mondo.me Izvor Dan

Od kada je obustavljen gradski prevoz zbog pojave epidemije korona virusa povećao se nelegalni prevoz putnika, zbog čega očekujemo da nadležni reaguju kako bi nam omogućili normalan rad kada krenemo sa poslom, saopštio je Janko Bulatović, direktor BLT-a

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Bulatović navodi da su obilazili trase kuda prolaze njihovi autobusi i da su konstatovali da je nelegalan prevoz putnika najviše izražen na potezu od Podgorice ka Golubovcima, ali i u naseljima Masline i Zabjelo.

“Od kada ne rade autobusi nelegalni prevoznici su počeli da rade. Osjetili su kojoj mogu zaraditi, njihov broj se povećao i sada rade nesmetano. Ono što je po zakonu to je stalo, što nije po zakonu, to radi”, navodi Bulatović.

Od juče je dozvoljen i javni međugradski prevoz putnika između regija shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Tako je od juče počeo da saobraćaj autobus prevoznika Gradski saobraćaj PG na liniji Podgorica-Tuzi.

“Uključili smo jedan autobus ka Tuzima koji saobraćaj po ljetnjem, prazničnom redu vožnje. Poštovaćemo preporuku kako putnici da sjede u autobusu, zatim preporuku da se ne može ući bez maske. Imamo sredstva za dezinfekciju koja su neophodna”, navodi Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG.

Alivodić navodi da imaju nedoumicu šta da rade u slučaju da putnik ne želi da ispoštuje socijalnu distancu.

“Ako se desi da pored deset putnika koji su u autobusu, jedan ili dvoje ne poslušaju naredbu ili ne poslušuju molbu vozača, pitam šta vozač treba da radi, da li da zaustavlja vozilo, da li treba da vrši prisilu, da li da zove policiju da bi se neko urazumio da nosi masku ili da ne stoji, jer neće svako da sjedi. Velika su pitanja, ogromne su kazne za nas ako ne ispoštujemo, a mi hoćemo sve da ispoštujemo”, navodi Alivodić.

On dodaje da je prepopruka da putnici sjede po dvoje u redu i to na mjestu do prozora.

“Ta preporuka važi za međugradski saobraćaj, ali ne znam kako ćemo to da izvedemo u gradskom saobraćaju. Ako u autobusu koji je namijenjen za gradski saobraćaj, a koji ima 20 sjedišta i 79 mjesta za stojanje, vi odbijete deset sjedišta i ne date ljudima da stoje, i ćemo onda u jednoj turi da vozimo deset putnika. Ovdje ne razmišljam o zaradi nego o preživljavanju, kako da preživimo naredni period”, smatra Alivodić.

Tagovi