Društvo

Božović pozvao Srbe da ljetuju u Crnoj Gori

Autor mondo.me

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvao je građane Republike Srbije da u skladu sa preporuka zdravstvenih vlasti dvije države dođu u Crnu Goru i Budvu na ljetovanje.

Vladimir Božović
Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Božović je danas bio u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti Opštini Budva, a domaćin mu je bio gradonačelnik Marko Carević.

"Danas je naša Ambasada u kontaktu sa Ministarstvom vanjiskih poslova donijela mjere o relaksaciji recipročnih mjera, gdje predlažemo da vlasnici poljoprivrednog zemljišta budu izuzeti iz tih mjera, kao i ljudi koji imaju stalno zaposlenje u jednoj od ove dvije države. Takođe, u dogovoru sa Privrednim komorama CG i Srbije, nadležnim institucijama, mi ćemo pomoći da se nađe rješenje za angažovanje radne snage. Da onim ljudima koji budu došli, praktično u odgovornosti poslodavaca, ne budu izricane mjere", kazao je Božović.

Kako je saopšteno iz Carevićevog kabineta, inicirano je i pokretanje rješavanja problema odlaska studenata iz Crne Gore u Srbiju zbog polaganja prijemnih i završnih ispita na fakultetima.

"Ja kao ambasador republike Srbije izražavam svoje poštovanje državi Crnoj Gori i svim njenim institucijama. Ovim putem želim da se zahvalim svemu onom dobrom što su uradili u borbi protiv ove zajedničke pošasti i rezultatima koje su postigli očuvavši zdravlje građana Crne Gore", kazao je Božović.

 Ocijenjeno je da je u narednom periodu neophodno unaprijediti kulturnu saradnju između Srbije i Crne Gore.

"Republika Srbija je iskazala spremnost da participira u zajedničkom projektu sa Opštinom Budva kao što je izgradnja Kulturnog centra ili otkupa i obnove zgrade Jugoslovenskog rečnog brodarstva, a u cilju stvaranja boljih uslova za razvoj kulturnih sadržaja i zaštite postojećeg prostora koji ima svoj istorijski i kulturološki značaj, posebno iz razloga što je ovo zdanje kao nekadašnju bolnicu, podignula kraljica Marija od svog ličnog novca za liječenje solunskih ratnika i ranjenika, kojih je iz Opštine Budva bilo preko 1.000 dobrovoljaca", saopšteno je nakon sastanka.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori saopštio je da će sjutra, na poziv mitropolita SPC Amfilohija, prisustvovati liturgiji u manstiru Ostrog, povodom Dana svetog Vasilija Ostroškog.

Takođe, bilo je riječi da se uradi zajednička rekonstrukcija spomen obilježja Aleksandru Karađorđeviću podignutom 1924. godine povodom njegove zvanične posjete koji se nalazi u gradskom parku u blizini Starog grada.