Društvo

Litija u Nikšiću zabranjena

Autor mondo.me Izvor Dan

Vjernici će od ponedjeljka moći da prisustvuju vjerskim obredima uz poštovanje distance, a Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv virusa korona nije dalo odobrenje da se 12. maja, u Nikšiću organizuje tradicionalna litija.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Svako javno okupljanje koje uključuje kretanje zabranjeno pa I litija posvećena Svetom Vasiliju, podsjeća Dan.

Rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej stavrofor Gojko Perović kazao je za Dan da će 12. maja u svim hramovima biti bogosluženja uz prisustvo vjernika, dok će centralna sveta liturgija biti u Manastiru Ostrog.

On je podgoričkom dnevniku saopštio da su predstavnici MCP u petak imali sastanak sa predstavnicima NKT-a, kao i predstavnici Mešihata i Nadbiskupije, i rečeno je da će od ponedjeljka biti moguća bogosluženja uz prisustvo vjernika i poštovanje mjera.

Saglasili smo se da je situacija sa virusom povoljna i da je dobro da mjere popuštaju, ali da je negativna stvar to što nemamo češće sastanke jer se mnoge stvari koje se tiču zabrane okupljanja tiču vjerskih objekata. Zato bi trebalo da imamo češće susrete jer niti ljekari znaju sve o vjerskim obredima, niti sveštenici znaju sve o zdarvstvenim mjerama, te da se može dosta toga uraditi u dogovoru, a kada se dogovaramo nema prostora za zloupotrebu”, rekao je Perović Danu.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić naveo je u petak da o litijama nije razgovarano, ali da je “zabrana javnih okupljanja još na snazi”, te da je ona jako bitna.