Društvo

Međugradski saobraćaj po regionima, vjerski objekti uskoro, kafići NE JOŠ

Autor mondo.me

Epidemiolog Sead Begić najavio popuštanje mjera kada je u pitanju međugradski saobraćaj kao i posjete vjerskim objektima, dok ćemo na ugostiteljske objekte još malo sačekati.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

U prvoj sledećoj naredbi možemo očekivati popuštanje mjera koje se odnose na međugradski saobraćaj koji će biti uspostavljen po regionima - primorski, centralni i sjvereni.

"Od ponedjeljka će biti omogućen saobraćaj ličnim vozilima i javni prevoz putnika unutar regiona. U primorski region spadaju Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, a u centralni Podgorica, Danilovgrad, Tuzi, Cetinje, Nikšić, Šavnik i Plužine. Sjeverni region obuhvata Pljevlja, Žabljak, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje, Andrijevicu, Petnjicu i Gusinje. Od ponedjeljka se u potpunosti otvara unutrašnji pomorski saobraćaj".

Što se tiče vjerskih običaja, Begić je rekao da ćemo u narednom periodu svoje vjerske potrebe zadovoljavati i u vjerskim objektima, ali pod tačno propisanim uslovima.

Kada je riječ o otvaranju kafića i tržnih centara, epidemiolog Begić je rekao da uslovi pod kojima će se ti objekti otvoriti nisu još uvijek definisani, ali da će i oni biti otvoreni u bliskoj budućnosti.

"Ovo je jako nezgodna situacija i sve može lako da se preokrene. Ne želimo da idemo previše brzo da nam se sve ne vrati kao bumerang", rekao je Begić.

Kada je riječ o kretanju nakon 23 časa, Begić je rekao da nema razloga da se ta mjera ukine ako već znamo da ne rade kafići i ostali ugostiteljski objekti.

"Moramo biti obazrivi kada tu mjeru budemo ukidali", rekao je Begić.

Na pitanje o masovnijim okupljanjima, Begić je rekao da ne možemo očekivati u skorije vrijeme "organizovana kretanja".

Šefica operativnog štaba Vesna Miranović pozvala je sve da prijave veća okupljanja u supermarketima i dodala da šetnja vjernika nije isto što i spontano okupljanje u prodavnici, pa ikao se litije organizuju na otvorenom.

Kada je riječ o kupanju u moru ili bazenu, Begić je saopštio da je taj vid aktivnosti bezbjedan sve dok se ne sprovodi u paru i dok se pridržavamo propisane distance.