Društvo

Upis u vrtiće i škole obavljaće se ovog ljeta elektronski!

Autor mondo.me Izvor Dan

Upis u vrtiće, osnovne i srednje škole Ministarstvo prosvjete organizovaće elektronskim putem zbog situacije uslovljene epidemijom virusa korona!

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Portparolka Ministarstva prosvete Milica Lekić rekla je za Dan da će narednih dana biti predstavljen koncept i način elektronskog upisa.

Već sada sa sigurnošću možemo saopštiti da će upis u vrtiće, osnovne i srednje škole biti organizovan elektronskim putem. Dakle, ovo je još jedan, rekli bismo ogroman iskorak u pravcu digitalizacije i olakšavanja procedura za djecu i roditelje. I, što je podjednako važno, opet pripremljen u rekordnom roku”, kazala je Lekić za Dan.

Upisi u srednje škole planirani su u rokovima koji su slični dosadašnjim, odnosno predaja dokumentacije za buduće srednjoškolce planirana je za drugu polovinu juna.

Lekiće je objasnila ima nešto manje od 7.000 polumaturanata, a planirano je sigurno više stotina mjesta preko broja djece koja završavaju osnovnu školu, tako da nema bojazni u vezi sa brojem upisnih mjesta biće mjesta za sve.

Kada je riječ o konkursu za vrtiće i upisu u osnovne škole, oni će biti organizovani nešto ranije, i to na način da se iz sistema, odnosno postojećih baza povlači dio podataka, kako roditelji i djeca ne bi bili u obavezi da sami prikupljaju obimniju dokumentaciju. Dakle, sve će se stići i roditelji će na vrijeme, u narednih nekoliko dana, detaljno biti obaviješteni o elektronskom upisu na sva tri nivoa obrazovanja”, kazala je Lekić.