Na pragu otkrića

Lek za hroničnu bolest pomaže teško obolelim od korone i to za 72 sata

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Dok ne stigne vakcina, ovaj lek bi mogao da pomogne da se smanji smrtnost od korona virusa.

Izvor: Guliver/Getty Images/Darwin Brandis

U martu je najavljeno kliničko ispitivanje leka za reumatoidni artritis - kevzara, kako bi se ispitalo njegovo dejstvo na pacijente zaražene korona virusom. Kako su tada stručnjaci izjavili, postojale su indicije da tretman ovim lekom može da pomogne zaraženim virusom kovid-19. 

Mesec dana kasnije jedan drugi lek iz iste grupe je u cenru pažnje. Reč je o tocilizumabu koji se takođe koristi za lečenje reumatoidnog artritisa

Dr Imran Šarif, pulmolog iz Kalifornije, dao je ovaj lek osobama obolelim od kovid-19, a koji imaju tešku kliničku sliku.

Prvi rezulatati pokazuju da im se stanje drastično poboljšalo u roku od 72 sata, a da su u roku od pet dana "skinuti" sa respiratora.

Na ideju da koristi ovaj lek na obolelima od korone, dr Šarif je došao nakon što je u francuskoj studiji pročitao da se kod osoba koje redovno piju tocilizumab kao terapiju za reumatoidni artritis, ređe razvija teška klinička slika ukoliko se zaraze koronom. Oni najčešće NE ZAVRŠAVAJU NA RESPIRATORU, pokazala je studija.

Doktor smatra da ovaj lek ublažava  "citokinske oluje", odnosno preteran imuni odgovor organizma na virus a koji rezultira teškim upalnim promenama.

Tagovi