Društvo

Begić ponovio: Nema otvaranja granica, vrtići neće skoro, nosite maske

Autor mondo.me

Epidemiolog Sead Begić saopštio je danas da će mjera otvaranja granica biti poslednja koja će biti ukinuta, a slična situacija je i kada je riječ o dječijim vrtićima.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Begić je kazao da su žarišta virusa svuda u svijetu kao i u našem okruženju.

"SZO nije preporučivala zavranje granica,ali su sve države EU to uradile. To je bio način da se zaustavi inportovanje virusa. Neke države su već propisale mjere za strance koji dolaze u državu, slične mjere biće i kod nas. Ako je neko sada negativan ne znači da u narednim danima neće biti, tako da je mjera obaveznog testiranja pred put zapravo mjera odvraćanja ljudi od putovanja", rekao je Begić.

"Ukoliko određene države budu postavljale uslove za putovanja u smislu testiranja, mi ćemo našim građanim omogućiti ispunjavanje tih uslova", rekao je Begić.

Govoreći o mogućnosti da se ponovo otvore vrtići, Begić je kazao da je to veliki rizik za djecu, za zaposlene u tim ustanova kao i za roditelje, pa je to jedna od mjera koja za sada neće biti ukinuta.

"Nismo pobijedili koronu, treba da se privikavamo na neke nove okolnosti i na neku novu normalnost", rekao je Begić.

On je poručio da vlasnici prodavnica odgovaraju ukoliko se u objektu nađe osoba bez maske i ponovio da je zaštitna maska obavezna.