Društvo

LjetujDoma, besplatno upoznaj prirodna i kulturna dobra Crne Gore!

Autor mondo.me Izvor MINA

Centar za istraživanje i razvoj turizma (CIRT) pozvao je sve nadležne organe da dodatno afirmativno djeluju na građane Crne Gore i omoguće im da bez naknade imaju pristup svim prirodnim i kulturnim dobrima države.

Biogradska gora jedna od poslednjih prašuma u Evropi
Izvor: MONDO Crna Gora

„U prethodnom periodu pokazali smo jedinstvo u borbi protiv koronavirusa. Taj trend treba nastaviti kroz snažnu podršku kampanje da tokom predstojeće sezone ljetujemo doma, kako bismo podržali i domaće ugostitelje u ovom teškom periodu“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa te nevladine organizacije (NVO) podrazumijeva da se širom otvore vrata svih prirodnih i kulturnih dobara, za sve građane Crne Gore.

„Pozivamo Nacionalne parkove Crne Gore da omoguće besplatan ulaz našim građanima u svih pet nacionalnih parkova, u predstojećoj turističkoj sezoni. Na taj način afirmisaće se kretanje unutar države i pokazaće da imaju razumijevanja na otežanu finansijsku situaciju koja je posljedica epidemije koja nas je zadesila“, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali Ministarstvo kulture i sve lokalne javne ustanove da obezbjede domaćem stanovništvu besplatan ulaz u muzeje, galerije i besplatan pristup svim drugim kulturnim dobrima u zemlji.

„Dodatno apelujemo na turističke agencije da u predstojećem periodu pod povoljnijim uslovima ponude svoje usluge građanima Crne Gore, kako bi i oni dali svoj doprinos kampanji 'LjetujDoma“, dodaje se u saopštenju.

Oni su pozvali i građane da nakon izolacije, kojom je uspješno prevaziđena opasna epidemija, posjete mnogobrojna prirodna i kulturna bogatstava koja se nalaze u neposrednom okruženju i bolje upoznaju zemlju koja je svima dom.

Ovo može biti prilika da se građani upoznaju sa domaćim prirodnim bogatstvima, za koja možda i nijesu znali da su im u neposrednoj blizini“, dodaje se u saopštenju.

NVO CIRT je osnovan 2013. godine sa sjedištem u Budvi.